23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Giriş: 23.01.2023 11:25 | Son Güncelleme: 23.01.2023 11:50

Irak'ta devrik lider Saddam’ın özel yatı bilimsel araştırma merkezine dönüştürüldü

Saddam Hüseyin'in isteği üzerine 1981'de Danimarka'da özel olarak inşa edildikten sonra Irak'a ancak 2010'da getirilebilen devrik liderin özel yatı bilimsel araştırma merkezine dönüştürüldü. Saddam'ın adıyla anılmasına rağmen devrik liderin hiç ayak basmadığı yata turistler ilgi gösteriyor
Kaynak: AA
Irak'ta devrik lider Saddam’ın özel yatı bilimsel araştırma merkezine dönüştürüldü - Resim: 1

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in isteğiyle Danimarka'da özel olarak tasarlanan yat, bugün demirli bulunduğu Basra kentinde deniz bilimleri araştırma merkezi olarak kullanılıyor. 

Irak'ta devrik lider Saddam’ın özel yatı bilimsel araştırma merkezine dönüştürüldü - Resim: 2

Saddam'ın adıyla anılmasına rağmen aslında devrik liderin hiç ayak basmadığı yatın yapımına Danimarka'da 1980'de başlandı ve bir yıl sonra tamamlandı.

Irak'ta devrik lider Saddam’ın özel yatı bilimsel araştırma merkezine dönüştürüldü - Resim: 3

Özel yat, 8 yıl süren Irak-İran Savaşı ve ardından Körfez Savaşı nedeniyle Irak’a getirilemedi. Yat, daha sonra Saddam Hüseyin tarafından dönemin Suudi Arabistan Kralı Fahd Bin Abdulaziz Al-Suud’a hediye edildi. Büyüleyici yata o zaman Kadisiye Yatı adı verilse de şimdilerde Basra Esintisi Yatı olarak biliniyor.

Irak'ta devrik lider Saddam’ın özel yatı bilimsel araştırma merkezine dönüştürüldü - Resim: 4

2010'da Basra'ya getirildi
İçi çok değerli mobilyalarla döşeli yat 18 odalı ve 4 kattan oluşuyor. 82 metre uzunluğundaki yatta berber, kuru temizleme ve ilk yardım odası bile yer alıyor.