15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2023 21:57 | Son Güncelleme: 14.11.2023 22:12

Irak'ta Meclis Başkanı Halbusi'nin vekilliği düşürüldü, Halbusi’ye bağlı üç bakan istifa etti

Irak'ta yüksek mahkeme, Meclis Başkanı Halbusi'nin vekilliğini düşürdü. Karar üzerine Halbusi’nin lideri olduğu Takaddüm Partisi üyesi üç bakan kabineden istifa etti, Takaddüm'ün vekilleri de Meclis oturumlarını boykot kararı aldı
Irak'ta Meclis Başkanı Halbusi'nin vekilliği düşürüldü, Halbusi’ye bağlı üç bakan istifa etti

Irak'ta Yüksek Federal Mahkeme, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğini düşürme kararı aldı. Irak resmi ajansı INA'nın haberine göre mahkeme, Halbusi'nin milletvekilliğini düşürdü. Haberde kararın gerekçesine ilişkin detaya ise yer verilmedi. Mahkemeden yapılan yazılı açıklamada ayrıntı verilmeksizin Halbusi'nin yanı sıra Sünni Milletvekili Leyt Mustafa ed-Duleymi'nin de milletvekilliğinin düşürüldüğü kaydedildi. Duleymi, Halbusi'nin bir istifa mektubunda imzasını taklit ettiğini öne sürerek davacı olmuş, Halbusi ise iddiayı yalanlamıştı. Yüksek mahkemenin kararıyla Halbusi'nin Meclis Başkanlığı görevi de sonlanmış oldu.

Üç bakan istifa etti

Irak’ta yüksek mahkeme tarafından milletvekilliği düşürülen Meclis Başkanı Muhammed Halbusi’ye bağlı üç bakan kabineden istifa etti. Halbusi’nin lideri olduğu Takaddüm Partisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, parti üyeleri Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Temim, Sanayi ve Maden Bakanı Halid Bettal ile Kültür, Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed Bedran istifalarını sundu.

37 vekilden boykot kararı

Söz konusu partiye bağlı 37 milletvekili de Meclis oturumlarını boykot etme kararı aldı. Partiye mensup milletvekilleri ayrıca çeşitli görevlerde bulundukları Meclis Komisyonlarından da istifa etti. Halbusi'nin lideri olduğu Takaddüm Partisi’nden onlarca kişi Musul, Kerkük, Salahaddin, Bağdat ve Enbar vilayetlerinde yerel seçim yarışında yer alıyor. Bu parti adaylarının seçim posterlerinde ise Halbusi’nin fotoğrafları kullanılıyor.

Kaynak: AA