15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.10.2022 13:10 | Son Güncelleme: 11.10.2022 13:26

İran, Mahsa Emini protestolarını örgütlü ve terörist eylemler olarak ilan etti

İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehromi, Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra ölümü sonrası başlayan ve ülke genelindeki protestoları, örgütlü ve terörist eylemler olarak nitelendirdi
İran, Mahsa Emini protestolarını örgütlü ve terörist eylemler olarak ilan etti

İran İnsan Hakları Kurumu'nun (IHR) verilerine göre; Mahsa Emini'nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybeden göstericilerin sayısının 185'e yükseldi. Ülkede yaklaşık 3 haftadır süren gösteriler 31 eyalette devam ediyor... Gösterilerde kadınlar, bir eylem biçimi olarak saçlarını kesiyor. Kampanyaya dünyanın farklı ülkelerindeki ünlüler, politikacılar ve insan hakları savunucuları da destek veriyor.

"Düşmanların planları devrede"

Başkent Tahran'da haftalık basın toplantısı düzenleyen İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehromi, dünya gündeminin üst sıralarında yer alan ve ölümlere yol açan ülkedeki protestoları değerlendirdi.

RNA: Emini'nin ölümü sonrası başlayan sokak gösterilerinde 21 güvenlik görevlisi öldü

Cehromi, "Bazı örgütlü ve terörist eylemler, düşmanların ve rejim karşıtlarının halkın haklarını, kamu güvenliğini ve ülkenin istikrarını zedelemek için her duruma uygun plan yaptıklarını göstermiştir" dedi.

"Özgür Diyalog Evleri" kuruluyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin halk protestolarını ifade etmek için bir alan sağlanması yönündeki önerisine işaret eden Cehromi, hükümetin yasal çerçevede protesto gösterilerinin düzenlenmesini desteklediğini ve bu konunun gündemde olduğunu söyledi.

İran'ın güneyindeki Buşehr eyaletinde petrokimya ve rafineri işçileri düzenledikleri grevle, Mahsa Emini'nin ölümünün ardından başlayan eylemlere destek verdi.

Bu kapsamda halk protestolarının barışçıl şekilde yapılabilmesi için üniversitelerin bünyesinde Özgür Diyalog Evleri kurulduğunu aktaran Bahadori, Cumhurbaşkanlığına bağlı Kültür Devrimi Yüksek Konseyi tarafından gerekli mekanizmaların onaylandığını kaydetti. Bahadori, Özgür Diyalog Evleri'nde, başta gençler olmak üzere tüm halk kesimlerine her türlü kısıtlamadan uzak alan sağlanacağını ifade etti.

 

 

Kaynak: AA