06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.11.2022 23:30 | Son Güncelleme: 05.11.2022 00:12

İran'daki protestoların son kurbanı: Nasim Sedghi

İran'da Mahsa Emini'nin gözaltında alındıktan sonra ölmesinin ardından devam eden protestolarda 23 yaşındaki Nasim Sedghi güvenlik güçleri tarafından göğsünden ve kafasından kurşunlanarak öldürüldü. Yetkililer Sedghi'nin araba kazasında öldüğünü söylemeleri için ailesine baskı yaptı
Fotoğraf: Parham Ghobadi/Twitter
Fotoğraf: Parham Ghobadi/Twitter

Tahran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin ardından başlayan protestolar 50 gününde devam ediyor. İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na göre (HRANA) , eylemlerde şimdiye kadar 129 farklı bölgede 298 kişi hayatını kaybetti, 14 bin kişi gözaltına alındı.

İran'daki protestolarda hayatını kaybeden son isimlerden biri ise Azeri kökenli Nasim Sedghi. BBC'de yer alan habere göre güvenlik güçleri 31 Ekim'de ülkenin kuzeybatısıdaki Urmiye kentindeki protestolarda 23 yaşındaki Nasim Sedghi'yi vurarak öldürdü. Sedghi göğsüne ve alnına isabet eden mermilerle vuruldu.

Yetkililer, Nasim Sedghi'nin araba kazasında öldüğünü söylemeleri için aileye baskı yaptı. IranWire'a konuşan bir kaynak, güvenlik görevlilerinin aileye Sedghi'nin bir araba kazasında öldüğünü bildirmelerini söylediğini doğruladı. Nasim'in cenazesi, defnedilmeden önce aileye teslim edilmedi. Genç kadın, sıkı güvenlik önlemleri altında 3 Kasım günü geç saatlerde Shahindej mezarlığına defnedildi. Babası törene katılmasına izin verilen tek aile üyesiydi.