17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.01.2024 10:55 | Son Güncelleme: 20.01.2024 10:56

İspanya'da tarihin en büyük kuraklığı: Deniz suyu içiyorlar

İspanya tarihinin en kötü kuraklığıyla mücadele ediyor. Ülkenin Katalonya bölgesinde su kullanımını kısıtlayıcı önlemler alınırken, deniz suyu arıtma tesisleri tam kapasite çalışıyor
İspanya'da tarihin en büyük kuraklığı: Deniz suyu içiyorlar

İspanya'nın Katalonya özerk bölgesinin başkenti Barselona kentinde bulunan tuzlu su arıtma tesisi, rekor kuraklık yaşanan ülkede tam kapasite çalışıyor.

Su rezervlerinde doluluk oranı yüzde 16

Tuzlu suyu, içme suyuna dönüştüren Barselona'daki bu tesis, Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğine sahip. 2009'da açılan tesis, 4 buçuk milyon kişinin su ihtiyacını karşılıyor. Barselona'nın da bulunduğu Katalonya bölgesinde su rezervlerinde doluluk oranı yüzde 16'ya kadar düştü. İspanya ve Portekiz'in bulunduğu İber Yarımadasında son bin 200 yılın en kötü kuraklığı yaşanıyor.

Diğer yandan, İspanyol hükümeti tarım ve turizm sektörlerinde su kullanımını kısıtlayan onlarca tedbir açıkladı. Bu kapsamda bazı yerleşimlere verilen su miktarı azaltıldı, otellerin boş havuzları doldurması yasaklandı.

Ortalamanın 2,5 derece üzerinde sıcaklık

Katalonya Meteoroloji Enstitüsü Direktörü Sarai Sarroca da "2020'den bu yana iyi yağış yok. En sıcak iki yılı geride bıraktığımız 2022 ve 2023'te ortalamanın 2,5 derece üzerinde sıcaklık tespit edildi. Kısa ve orta vadede değişecek bir durum yok. Kuraklık alışılmışın çok üzerinde ve kalıcı önlemler almalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

İklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunu, meteoroloji tahminlerinin bile daha zorlaştığını söyleyen Sarroca, hava durumu analizlerinin artık daha ayrıntılı yapıldığını ifade etti. Katalonya Su Ajansı Direktörü Samuel Reyes de kuraklıkta iniş ve çıkışların çok hızlı ve ani olduğunu, tahminlerin yapılamadığını, Katalonya'daki barajların doluluk oranının mevsim normallerinin yarısında bulunduğunu kaydetti.

Turistlere yönelik su tasarrufu kampanyası

Bu arada yılda yaklaşık 18 milyon turist ağırlayan Katalonya'da otellerde kullanılan veya kruvaziyerlerin aldığı sular da zaman zaman yerel basında polemik konusu yapılıyor.

Katalonya'daki yerel yönetimler turizme gölge düşürecek herhangi bir önlemden kaçınsa da otellere ve kentteki önemli yerlere Konaklama sırasında su tasarrufu yapın, Kuraklık acil durumu, Su israfına dur gibi yazılar asarak kampanyalar yürütüyor.