23 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.09.2024 11:17 | Son Güncelleme: 22.09.2024 17:05

İsrail, Al Jazeera’nin Batı Şeria’daki ofisini kapattı

İsrail ordusundan ağır silahlı birlikler, Batı Şeria’da bulunan Al Jazeera haber kanalının ofisine baskın düzenledi. Al Jazeera, İsrail’in kanalı 45 günlük kapatma kararını içeren belgenin haber şefine iletildiğini duyurdu
İsrail, Al Jazeera’nin Batı Şeria’daki ofisini kapattı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerleri, Batı Şeria’daki Al Jazeera ofisine baskın düzenledi. Al Jazeera’de yer alan haberde, İsrail askerlerinin maskeli ve ağır silahlı oldukları, kanalın 45 gün kapatılmasını ve faaliyetlerini durdurmasını ‘emreden’ belgeyi Batı Şeria Haber Şefi Walid al-Omari’ye teslim ettiği belirtildi. Belgede ayrıca Al Jazeera’nin ‘terörü destekleme ve teşvik etmekle’ suçlandığı da yer aldı.

Mayıs ayında İsrail’deki faaliyetler durdurulmuştu

İsrail hükümeti, Mayıs 2024’te Al Jazeera kanalının ülke içindeki faaliyetlerini durdurmuştu. Al Jazeera haberinde, “Bu ilk kapatma kararı da 45 gün içindi, ancak yenilendi ve Al Jazeera gazetecileri hala ülke içinden haber yapamıyor. Baskının ardından al-Omari, İsrail askerlerinin ofise neler yapabileceğine dair endişelerini dile getirdi” denildi.

'Savaşın gerçekliğinin görülmesini engelliyor'

Al Jazeera’dan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail'in bu baskıcı tedbirleri, dünyanın işgal altındaki topraklardaki durumun ve Gazze'deki savaşın gerçekliğini görmesini engellemeyi amaçlıyor ve bu suç eylemini şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki İsrail hükümetinin gazetecilerin güvenliğinden sorumlu olduğuna dikkat çekilerek, “Hem televizyonumuzun hem çalışanlarımızın haklarını korumak için yasal adımları takip edeceğiz" ifadeleri kullanıldı. İsrail’in “özgür medyaya” baskı uygulamakla Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki eylemlerini gizlemeyi hedeflediği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İsrail'in bizi susturmayı amaçlayan bu tedbirlerine rağmen gerçekleri profesyonel ve objektif bir şekilde aktarmaya devam edeceğiz. İşgal devleti İsrail’in yetkililerinin bu yasa dışı baskınını haklı çıkarmak için öne sürdüğü asılsız iddiaları da reddediyoruz.”

Al Jazeera'nın Filistin Müdürü Velid Ömeri, olaya ilişkin yaptığı açıklamada, çok sayıda askerle Ramallah'taki ofise gece baskın düzenleyen İsrail güçlerinin, kapıyı patlattıklarını ve kendilerine ofisin 45 gün boyunca kapatıldığı yönündeki kararı teslim ettiklerini söylemişti. İsrailli askerler, İsrail saldırılarında öldürülen gazeteci Şirin Ebu Akile'nin fotoğrafını parçalamıştı. Al Jazeera'nın yaklaşık 4 ay önce de Kudüs'teki ofisi kapatılmıştı.

Kaynak: DHA