28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2024 22:22 | Son Güncelleme: 02.01.2024 22:33

İsrail basını: Aruri suikastının ardından hükümet Hizbullah'tan gelecek 'büyük misillemeye' hazırlanıyor

İsrail basını, Beyrut'ta Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Aruri'ye yönelik suikastın ardından Netanyahu hükümetinin Hizbullah'tan gelebilecek büyük bir misillemeye hazırlandığını yazdı. Netanyahu'nun ofisinin, bakanlardan, Aruri'nin öldürülmesine ilişkin yorum yapmamalarını istediğini öne sürüldü
İsrail basını: Aruri suikastının ardından hükümet Hizbullah'tan gelecek 'büyük misillemeye' hazırlanıyor

İsrailli bir yetkili, hükümetin, Hamas yöneticilerinden Salih el-Aruri'ye düzenlenen suikasta karşı Hizbullah'tan gelecek büyük bir misillemeye hazırlandığını söyledi. İsrail'in İbranice yayın yapan Walla haber sitesinin ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail hükümetinin Aruri'nin öldürülmesinin ardından, İsrail'e uzun menzilli füzelerin atılması da dahil Hizbullah'tan gelecek büyük bir misillemeye hazırlandığı belirtildi. İsrail hükümetinden konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, Aruri’nin öldürülmesinin ardından İsrail’in tüm cephelerde Hizbullah’a karşılık vermeye hazırlandığı belirtildi. Aruri’nin öldürülmesine ilişkin haberde, “İsrail’de suikastın sorumluluğunu üstlenmeden şunu söylüyorlar; üst düzey Hamas yetkilisini kim öldürdüyse, bir tepki olacağını hesaba katmış ve her türlü olasılığa hazırlanmıştır” ifadesi kullanıldı.

Kabine iptal, savaş konseyi toplanıyor

Haberde, Gazze’de İsrail saldırılarının ardından nelerin yapılacağının ele alınacağı, güvenlik ve siyasi konuların görüşüleceği kabine toplantısının iptal edildiğine dikkati çekildi. Kabine toplantısı yerine, Netanyahu’nun başkanlığında Tel Aviv’deki İsrail Savunma Bakanlığı merkezinde savaş konseyi toplantısının yapılacağı haberde aktarıldı. İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinin, bakanlardan, Aruri'nin öldürülmesine ilişkin yorum yapmamalarını istediğini öne sürdü. Haberde, “İsrail, Aruri suikastının ardından Hizbullah’ın tepkisine hazırlanıyor” ifadesi kullanıldı.

Ne olmuştu?

İsrail ordu radyosunda yer alan ve ismi açıklanmayan yabancı kaynaklara dayandırılan haberlerde, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Hamas ofisine insansız hava aracı ile düzenlenen saldırıda El-Aruri'nin öldürüldüğü belirtilmişti. Lübnan resmi haber ajansı NNA da saldırıya ilişkin geçtiği haberde, Aruri ile birlikte 6 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Salih el-Aruri kimdir?

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, 19 Ağustos 1966’da Ramallah’ta doğdu. İzzeddin el-Kassam Tugaylarının kurulmasına katkıda bulunan el-Aruri, 15 yıl İsrail hapishanelerinde kaldıktan sonra sınır dışı edildi ve Lübnan'da yaşamaya başladı. El-Aruri, Hamas'ın İsrail ile 11 Ekim 2011'de yaptığı, bir İsrail askeri karşılığında 1027 Filistinli esirin serbest bırakılması anlaşmasının müzakerecileri arasında yer alıyordu.

Kaynak: AA