15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2023 09:00 | Son Güncelleme: 27.10.2023 23:33

İsrail-Hamas savaşında 21. gün: Dakika dakika tüm gelişmeler

Savaşın 21. gününde İsrail sivil katliamının durdurulması yönündeki tüm çağrılara rağmen Gazze Şeridi'ne bomba yağdırmaya devam ediyor. İşte savaş suçları tartışmalarının gölgesinde gün içinde yaşananlar
İsrail-Hamas savaşında 21. gün: Dakika dakika tüm gelişmeler

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail tarafına düzenlediği Aksa Tufanı operasyonun ardından başlayan İsrail-Hamas savaşı sürüyor. İşte çatışmalarda 21. güne girilen bölgeden an be an gelişmeler...

23.30: Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri, ortaklarımızla bağlantımızı kaybettik. Sivillerin derhal korunmasını ve insani yardımın sağlanmasını talep ediyoruz.

22.55: BM Genel Kurulu, Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak, çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

22.25: BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Hastings: Yoğun bombardıman nedeniyle Gazze'nin dış dünya ile bağlantısı kesildi. Savaşların kuralları vardır. Siviller korunmalı.

22.20: Filistin Başbakanı Iştiyye: Gazze Şeridi'yle iletişim ve internetin kesilmesinin amacı, Filistin halkına yönelik katliamlar işlemektir.

22.10: Hamas: Gazze Şeridi'nde iletişimin ve internetin kesilmesi, yerleşim yerlerine karadan, denizden ve havadan bombardımanın giderek artırılması, işgalci İsrail’in, basının ve dünyanın gözünden uzakta daha fazla katliam yapma niyetinin işaretini vermektedir.

21.25: İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf: Gazze yoğun bombardıman altında. Telekomünikasyon kesildi. Ailemize ulaşamıyoruz. Dünyanın yeter demesi için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?

21.05: BM ajansı: Son 24 saatte 14 çalışanımız daha öldürüldü. 7 Ekim'den bu yana öldürülen toplam personelimiz 53'e yükseldi.

20.25: İsrail ordu sözcüsü, İsrail kara güçlerinin bu gece operasyonlarını genişlettiğini açıkladı.

20.15: Filistinli telekomünikasyon şirketi Jawwal Cuma günü geç saatlerde Facebook sayfasında yayınladığı mesajda Gazze Şeridi'nde cep telefonu ve internet hizmetlerinin ağır bombardıman nedeniyle kesildiğini duyurdu.

20.10: İsrail ordusu Gazze Şeridi'ni durmaksızın bombalıyor.

20.05: Gazze'deki hükümet: İsrail'in Şifa Hastanesi'ne ilişkin iddiaları ve grafikleri düzmecedir, Gazze'nin en büyük sağlık kompleksini tehdit etme noktasına gelmesini beklemiyorduk.

19:55: BM: "(İsrail'in Şifa Hastanesini hedef göstermesi) Sağlık tesislerine yönelik herhangi bir saldırı uluslararası insancıl hukukun ihlali olacaktır."

18:20: Hamas: İsrail'in Şifa Hastanesi'ne ilişkin iddialarını reddediyor, saldırıların durdurulması için BM ile Arap ve İslam ülkelerini acil müdahaleye çağırıyoruz.

17:55: Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sonrasında Yunan basınının sorularını yanıtlayan Miçotakis, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Miçotakis, Avrupa'nın İsrail'in kendini savunma hakkını uluslararası hukuk ve insan hakları çerçevesinde olduğu sürece desteklediğini belirterek, "Çatışmalara insani ara verilmesine yapılan atıf, İsrail'in, Gazze'de bugün hakim olan durumu ciddi şekilde dikkate alması ve Gazze'ye insani yardım girişine izin vermesi gerektiğine ilişkin bir mesajdır" ifadesini kullandı.

17:50: İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze’deki hastaneleri "kalkan" olarak kullandığını ileri sürerek, Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin boşaltılmasını istedi.

17:15: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde İsrail güçlerinin denizden düzenlediği operasyon girişimini püskürttüklerini duyurdu

15:33 İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, İsrail-Filistin çatışmasının tarihinin, 7 Ekim'deki saldırılarla başlamadığına işaret ederek, çatışmanın, Gazze'de kara savaşıyla da sona ermeyeceğini söyledi.

14:54 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana Gazze'de öldürülenlerin sayısının 3 bin 38'i çocuk, 1726'sı kadın ve 414'ü yaşlı olmak üzere 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.

14:41 Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden Tel Aviv'e düzenlenen roket saldırısında 3 kişinin yaralandığı söyledi.

14:36 İsrail ordusu ile iç istihbarat servisi Şin Bet: Mevcut savaşın başladığı tarihten bu yana Batı Şeria'nın çeşitli noktalarında 670'i Hamas mensubu 1030 kişi gözaltına alındı.

13:59 İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak isteyen Filistinli gençlere yönelik kısıtlamaları bu hafta da devam etti.

13:48 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 298 artarak 7 bin 326'ya yükseldi.

12:42 Gelişen 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Gazze Şeridi'ndeki "insanlık suçlarının ve şiddet olaylarının" durdurulmasını talep etti.

12:32 BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği: İsrail, Gazze nüfusunun tamamına uyguladığı 'toplu cezalandırmaya' derhal son vermeli. Toplu cezalandırma bir savaş suçudur.

12:29 UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: (Gazze'ye) Abluka, çoğu kadın ve çocuk olan 2 milyondan fazla insanın topluca cezalandırılması için kullanılması anlamına geliyor.

12:26 Filistinli şair ve yazar Ghayath Almadhoun, Gazze'de 2,5 milyon kişinin açık hava hapishanesinde yaşatıldığını söyleyerek, "Filistin halkı, hukukunu elde etmediği müddetçe oralarda barışın ve huzurun tekrar hakim olması mümkün değildir" dedi

11:53 BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Hastings: İsrail (geriye yaklaşık 400 bin kişinin kaldığı) Gazze'nin kuzeyine insani yardım ulaştırılmasına açıkça karşı çıkıyor.

10:24 Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 110 Filistinli öldü, 1900 kişi yaralandı.

10:15 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam dünyasına, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırıları sonucu yaşanan insani felaketin hafifletilmesi için "acilen mümkün olan maksimum yardımın yapılması" çağrısında bulundu.

08:39 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne kara güçlerince yeni bir nokta operasyonu düzenlendiğini duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, kara güçlerinin Gazze’nin orta bölgesine düzenlediği nokta operasyonuna savaş uçakları ve insansız hava araçlarının (İHA) da destek verdiği ifade edildi.

06:05 İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin ve Nablus kentine çok sayıda askerle düzenlediği baskında 2 Filistinli öldü, 12 Filistinli yaralandı.

05:32 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 913’ü çocuk ve 1709’u kadın, 397’si yaşlı olmak üzere 7 bin 28 kişiyi öldürdüğünü, 18 bin 484 kişiyi de yaraladığını duyurdu.

04:00 Hamas'ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatının yaklaştığını ve bunun da tehlikeli bir aşamaya sürüklendiğini söyledi.

03:46 İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin ve Nablus kentine çok sayıda askerle düzenlediği baskında 1 Filistinli öldü, 2 Filistinli yaralandı.

03:11 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze saldırılarına yanıt olarak Tel Aviv ve Yafa'ya füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

03:06 Avrupa Birliği (AB) yönetimi, İsrail-Filistin çatışmasını sonlandıracak bir barış konferansının yakında düzenlenebileceğini, ancak AB'nin bulunacağı böyle bir konferansta Hamas'a bir rol görmediklerini açıkladı.

02:25 Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, Taha Hüseyin Taha adlı bir Hizbullah mensubunun görev sırasındayken hayatını kaybettiği aktarıldı. Böylece Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana süren çatışmalarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 46'ya yükseldi.

02:13 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırıların devam etmesinin sonuçları konusunda uyarıda bulunarak, bunun "tüm bölgeyi kontrolden çıkaracağını" söyledi.

00:44 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'deki sağlık ve insani yardım eksikliğinin binlerce hastayı ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını kaydetti.

00:17 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby: Sivil kayıpların olduğu ve muhtemelen daha fazlasının olacağı konusunda dürüst olmak dürüst olmaktır. Çünkü savaş budur. Acımasızdır, çirkindir, düzensizdir.

00:17 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Gazze'de ciddi sayıda insanın hayatını kaybettiğini belirterek, "(Gazze'de) Bağımsız bir kurum olmadığı için (ölü) sayısına ilişkin bağımsız bir teyit veremiyoruz" dedi. Sözcü Miller: Şu anda net rakamı verebilecek tek kuruluş Hamas. Hamas'a da güvenmiyoruz.

00:06 İsrail'in 7 Ekim'den bu yana yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde, 29 bin konutun tamamen yıkıldığı, en az 2 bin kişinin enkaz altında olduğu yönünde ihbar alındığı belirtildi.