21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.10.2023 08:58 | Son Güncelleme: 13.10.2023 23:18

İsrail-Hamas savaşında 7. gün: Dakika dakika gelişmeler

İsrail ordusu Gazze'ye kara harekatı için hazırlıklarını tamamlandı, emir bekliyor. İşte İsrail-Hamas savaşının 7. gününde an be an yaşananlar
İsrail-Hamas savaşında 7. gün: Dakika dakika gelişmeler

İsrail-Hamas savaşının 7. gününde İsrail, Gazze'deki yaklaşık 1,1 milyon sivile evlerini terk edip Güney'e gitmeleri için 24 saat süre verdi. BM söz tahliyenin yıkıcı insani sonuçları olacağı uyarısında bularak talebin iptalini istedi. Filistin hükümet medyası "İsrail'in çağrısına aldırış etmeyin" çağrısı yaptı. Kanal 14 televizyonu İrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediğini duyurdu. İşte savaşın 7. gününde öne çıkan önemli gelişmeler...

23:10: ABD Başkanı Joe Biden, "İsrail'in kendisini savunması ve bu saldırılara karşılık vermesi için gerekeni yapıyoruz. Gazze'deki insani krizin acilen ele alınması da benim için bir öncelik" dedi.

22:49: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 614'ü çocuk 1900 kişinin öldüğünü duyurdu.

22:41: Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) Komutanı Aroldo Lazaro, Lübnan-İsrail sınırındaki gerginliğin kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu.

21:42: Beyaz Saray, İsrail-Filistin çatışmasına dair herhangi bir "dış aktörün" çatışmayı büyütme ve derinleştirmeye istekli ve hazır olduğuna dair şu ana kadar bir belirti olmadığını duyurdu.

21:25: İsrail savaş uçaklarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş insanların oluşturduğu konvoyu bombalaması sonucu en az 70 kişi hayatını kaybetti.

21:15: İsrail savaş uçaklarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş insanların oluşturduğu konvoyu bombalaması sonucu en az 70 kişi hayatını kaybetti. Filistin resmi haber ajansı Wafa, saldırıyı "yeni bir katliam" şeklinde niteledi.

20:46: Gazze'deki Durra Çocuk Hastanesinin İsrail savaş uçakları tarafından atılan fosfor bombalarıyla vurulduğu açıklandı.

20:42: Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: İsrail ordusunun yerinden edilmiş insanlardan oluşan bir konvoyu bombalaması sonucu 70 kişi öldü, 200'den fazla yaralı var.

20:36: Ürdün, işgal altındaki Batı Şeria’da gerginliğin tırmanmasının ardından İsrail ile mevcut 3 sınır kapısından 2'sini kapatma kararı aldı.

19:30: İsrail Savunma Güçleri, piyade ve tankların, bölgeyi potansiyel teröristlerden temizlemek ve kayıp İsraillilerin yerini tespit etmek amacıyla bugün "yerel baskınlarla" Gazze Şeridi topraklarına girdiğini açıkladı. Orduya göre birlikler "kayıpların bulunması çabalarına yardımcı olabilecek" çeşitli bulguları taradı ve topladı. İsrail güçleri birliklerin bölgede aralarında İsrail'e güdümlü tanksavar füzeleri fırlatan bir Hamas hücresinin de bulunduğu bir dizi teröristi öldürdüğünü açıkladı.

19:20: İsrail Savunma Güçleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, ordunun bölgeyi yoğun bir şekilde hedef almaya başlayacağı uyarısının ardından Gazze sakinlerinin güneye doğru hareket etmeye başladığını söyledi. Hagari düzenlediği basın toplantısında "Gazze Şehri nüfusu kendini savunmak için önemli ölçüde güneye doğru hareket etmeye başladı" dedi. Hagari, çatışmaların başladığı geçen hafta sonundan bu yana İsrail'in Gazze Şeridi genelinde binlerce hedefi vurduğunu söyledi.

18.40: Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), İsrail ordusunun Gazze'deki sivilleri yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçlara yol açtığını bildirdi. Rehin alınan kişilerin derhal bırakılması çağrısı yinelenen açıklamada, "Ancak bu saldırılar Gazze'nin sınırsız yıkımını haklı gösteremez. Taraflar, savaşın yürütülmesinde kullanılan yöntem ve araçlara ilişkin hukuki yükümlülüklerini ihmal etmemeli. İsrail yetkililerinin Gazze halkına evlerini derhal terk etmeleri yönünde verdiği talimatları ve onlara yiyecek, su ve elektrik verilmeyen tam kuşatması, uluslararası insancıl hukukla uyumlu değildir" ifadeleri kullanıldı.

17.02 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları: Batı Şeria'nın Cenin kenti yakınlarındaki kontrol ve yerleşim birimlerinde İsrail askerleri ile çatışıyoruz.

16.29 Beyaz Saray, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre tanımasını zor iş olarak nitelendirdi.

15.45 Dışişleri Bakanlığı: 2,5 milyonluk Gazze halkının son derece sınırlı bir alanda göçe zorlanması, uluslararası hukukun açık ihlali olduğu gibi, bunun insanlıkta da yeri yoktur. 

15.23 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Gazze'ye yapacağı kara operasyonunun sivil kayıplarla sonuçlanacağını ve asıl meselenin akan kanın durdurulması olduğunu söyledi.

15:22 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarının bir an önce durması gerektiğini belirterek "Gazze'dekilerin tehcir edilmesi ikinci Nekbe olacaktır" dedi.

15.15 Uluslararası Af Örgütü, Gazze'yi vuran İsrail askeri birliklerinin beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğruladı.

14.54 Lübnan’daki Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin "eylem zamanı geldiğinde harekete geçeceklerini" söyledi.

14.50 Arap Birliği, İsrail'in "evlerini boşaltmaları ve güneye gitmeleri" çağrılarıyla Gazze'deki nüfusu sınır dışı etme suçuna karşı Birleşmiş Milletlere (BM) acil müdahale çağrısında bulundu.

14.28 BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail'in Gazze ve Lübnan'da beyaz fosfor kullandığını gösteren görüntüleri araştırabilmek için daha fazla zamana ve erişime ihtiyaç olacağını söyledi.

14.18 İsrailli iki insan hakları örgütü B'Tselem ve Tel-Aviv yapılan ortak yazılı açıklamada, "İsrail, Gazze Şeridi'ni rastgele ve durmadan bombalıyor, Gazze'ye binlerce ton patlayıcı attı ve halkın kaçacak yeri yok" ifadesine yer verildi. 

14.13 Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinlinin bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre tanımasını dehşet verici olarak niteledi.

13.56 Norveç'te yayın yapan NRK Radyosu'na konuşan Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, "İsrail, kendisini savunma hakkına sahiptir ama tüm yöntemleri kullanamaz" diyerek İsrail'ı kınadı.

13.45 ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Kudüs'te, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya geldi.

12.59 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çocukların güvenliği için Gazze'de ateşkese ve insani koridora ihtiyaç olduğunu söyledi.

12.48 Türkiye'nin Gazzeli siviller için insani yardımlarını taşıyan ilk uçak Mısır'a iniş yaptı.

12.12 Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Gazze Şeridi'ndeki insani operasyonlarını sürdürmek için merkezini ve personelini Gazze'nin güneyine taşıdı.

12.08 İsrail Dışişleri Bakanlığı: Çin'in başkenti Pekin'deki İsrail Büyükelçiliği'nde görevli bir personelimiz saldırıya uğradı.

11.58 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gazze'yi hedef gözetmeksizin ağır bombardımana tutan İsrail'e açık destek veren ABD'nin, Tel Aviv yönetiminin işlediği savaş suçlarının ortağı olduğunu söyledi.

11.54 Uluslararası Ceza Soruşturmaları Enstitüsü'nde eğitmen ve askeri danışman Marc Garlasco: İsrail, Gazze'ye 6 günde 6000 bomba attı. Afganistan'daki savaş sırasında bir yılda en fazla atılan bomba ve diğer mühimmatların sayısı 7 bin 423 civarında. Ayrıca BM raporuna göre NATO, Libya'daki tüm savaş boyunca 7600'den fazla bomba ve roket atıldı.

11.29 UNICEF: Gazze'den gelen görüntüler korkunç. Kurbanlar arasında çok sayıda çocuk var. 1 milyon kişinin gideceği güvenli bir yeri yok. Bu kabul edilemez, şiddet derhal son bulmalı.

11.14 Avrupalı ​​ve ABD'li yetkililer, İsrail-Hamas savaşı sürecinde dayanışma göstermek amacıyla İsrail'e peş peşe ziyaretler gerçekleştiriyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ve İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin de dayanışma için İsrail'i ziyaret edecek.

11.14 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Gazze'deki durumun ele alınması için bölgesel düzeyde bir toplantı yapılması çağrısında bulundu. Abdullahiyan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'ye yönelik yıkıcı savaşını durdurmaması halinde olayların tüm bölgeye yayılacağını söyledi.

İsrail Gazze sınırına tank ve zırhlı araç sevkiyatını artırdı

10.49 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da, Hamas'ın rehin alarak Gazze'ye götürdüğü İsrailli bir kadının fotoğrafı "reklam amaçlı" kullanıldığı gerekçesiyle Filistinlilere ait pizza lokantasını yıktı.

Savaş Kore Yarımdası'ndaki politikaları etkilemeyecek

10.16  Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Orta Doğu'daki çatışmaların Kore Yarımadası'ndaki güvenlik politikalarını olumsuz etkilemeyeceğine işaret ederek "Yeterince büyük ve güçlü bir ulusuz, güvenlik çıkarlarımızla ilgilenme gibi küresel sorumluluğumuz var." ifadesini kullandı.

09.31 İsrail güçleri El Halil'in kuzeyindeki Beyt Ummar beldesine baskın düzenledi. Beldedeki bir evi kuşatan İsrail askerleri, evde bulunanların teslim olmasını istedi. İsrail askerleri baskına tepki gösteren Filistinlilere karşı göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermiler kullandı.

08.51 İsrail ordusu, Filistinli gruplarla devam eden çatışmalarda öldürülen ve aralarında üst düzey bir komutanın da olduğu 12 askerinin daha isimlerini paylaştı. İsrail’in Kanal 12 televizyonuna göre, son rakamlarla birlikte 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 4'ü Lübnan sınırında olmak üzere 246'ya yükseldi.

08.47 İsrail ordusunun, Gazze sakinlerine evlerini boşaltma çağrısının ardından yüz binlerce Filistinli evlerini terk ederek, Şifa Hastanesi'ne sığınmaya veya hastanenin çevresine çadırlar kurmaya başladı.

07.50 Gazze Şeridi'ndeki hükümete bağlı medya ofisi, kentteki vatandaşlara "işgalin psikolojik savaş kapsamındaki girişimlerine aldırış etmemeleri" çağrısında bulundu.

07.31 BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail ordusunun Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını kaydederek, karardan vazgeçmesini istedi.

07.15 Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunun Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmelerini istediğini duyurdu.

06.55 İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi. "Karadan harekat onaylanırsa İsrail kuvvetleri birkaç ay daha orada (Gazze'de) kalmaya hazır" ifadelerine yer verilen raporda, "Ordunun bu aşamadaki açık hedefi Gazze Şeridi'ni silahsızlandırmaktır" değerlendirmesi yapıldı.

03.38 İsrail, Gazze sınırına birkaç kilometre mesafede bulunan Sderot Yahudi yerleşim biriminde nüfusun yüzde 60'ını tahliye etti.

02.37 İsrail, yurt dışındaki vatandaşlarına cuma günü dikkatli olma ve Filistinlilere destek gösterilerinden uzak durma çağrısı yaptı.

01.39 İsrail Meclisi (Knesset) Gazze Şeridi'yle yaşanan çatışmalar boyunca çalışacak "acil durum hükümeti" kurulmasını onayladı.

01.25 İsrail Enformasyon Bakanı Galet Distel-Atbaryan, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridine karşı yürüttüğü saldırılarla birlikte işlevsizleşen bakanlığının bütçesinin kamu israfı olduğu gerekçesiyle istifa etti.

00.43 İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail, Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı.

00.00 Beyaz Saray, İsrail Başbakanlığının sosyal medya hesabından paylaştığı "öldürülen bebek görüntülerini" teyit etmenin kendi işleri olmadığını belirterek, diğer yandan da İsrail Başbakanından gelen fotoğraflardan şüphe etmek için hiçbir nedenleri bulunmadığını söyledi.