01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.11.2023 17:07 | Son Güncelleme: 07.11.2023 17:31

İsrail-Hamas Savaşı'nın 32. gününde Gazze'de son durum

İsrail'in Gazze saldırıları 32.günde şiddetlenerek devam ediyor. Gazze'de can kaybı 10 bin 328'e çıktı. 6. kez toplanan BMGK yine anlaşamadı. İsrail Başbakanı Netanyahu süresiz işgal mesajı verdi. WSJ, ABD'nin İsrail'e havadan karaya hassas güdümlü Spice bombalarını göndermeyi planladığını yazdı
İsrail-Hamas Savaşı'nın 32. gününde Gazze'de son durum

İsrail kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ne saldırıları 32. gününde artarak sürüyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesi'nin önünde düzenlediği basın toplantısında, İsrail saldırıları nedeniyle yaşanan can kayıpları ile oluşan yıkıma ilişkin bilgi verdi. Kudra, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısının 4 bin 237'si çocuk, 2 bin 719'u kadın, 631'i yaşlı olmak üzere 10 bin 328'e çıktığını belirtti. Kudra, İsrail saldırılarında 25 binden fazla kişinin de yaralandığını kaydetti.

ABD: Nükleer tehdidi kabul edilemez

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik nükleer bomba tehdidinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Patel, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. AA muhabirinin "ABD'nin İsrail'e yaptığı çağrıların İsrail'i uluslararası hukuka uygun davranmaya zorlamada yetersiz kaldığını düşünüp düşünmediğine" yönelik sorusunu cevaplayan Sözcü Yardımcısı Patel, İsrailli ortaklarıyla yaptıkları görüşmelerde, sivillerin korunması ve Hamas ile siviller arasında ayrım yapılması gerektiği konusunda son derece net olduklarını ifade etti. Devam eden diplomatik görüşmelerin ayrıntılarına girmeyeceğini dile getiren Patel, konuyu gündemde tutmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Biden ve Netanyahu rehineleri konuştu

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Hamas'ın elindeki rehineler dahil, Gazze ve Batı Şeria'daki son gelişmeler hakkında konuştuğu bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden ve Netanyahu'nun, "Aralarında çok sayıda çocuk ve bazı Amerikan vatandaşlarının da bulunduğu, Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için devam eden çabalar" konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, "İki lider, geçtiğimiz hafta insani yardımda yaşanan artışı memnuniyetle karşıladı ve önümüzdeki hafta, Gazze'ye gidecek kamyonların kontrol edilmesi ve hazırlama kapasitesinin artırılması da dahil olmak üzere, teslimatları önemli ölçüde artırmanın gerekliliği konusunda fikir alışverişinde bulundu." ifadelerine yer verildi.

Gazze'ye 118 TIR daha ulaştı

Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 118 yardım TIR'ının daha girdiğini duyurdu. Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin, Mısır Kızılayından 5 Kasım'da 25 ve 6 Kasım'da 93 olmak üzere toplam 118 TIR insani yardımı teslim aldığı belirtildi. Açıklamada, TIR'larda yakıt hariç ilaç, tıbbi malzeme, gıda, su ve yardım malzemesi bulunduğu belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi yine anlaşma sağlayamadı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından 7 Ekim'den bu yana 6. kez toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), yine anlaşmaya varamadı. BMGK, New York'taki BM merkezinde kapalı oturumla toplandı. Toplantının ardından basına açıklamada bulunan ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, "Halihazırda bir anlaşma sağlanamadı." bilgisini paylaştı. Wood, toplantıda çatışmalara insani ara verilmesi konusunun gündeme geldiğini ancak Konsey nezdinde bu konuda halen farklı görüşler olduğunu dile getirdi. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jung ise Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) birlikte BMGK'yi İsrail'in hastaneler, mülteci kampları ve BM tesislerine yönelik saldırıları görüşmek için topladıklarını aktardı.

BM: İnsanlığın temel değerlerine meydan okunuyor

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, "7 Ekim'den bu yana 10 bin Filistinlinin öldürülmesi, insanlığın temel değerlerine meydan okuyor." açıklamasında bulundu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de sivil kayıpların binlerce olduğunu ancak kesin bir rakam veremeyeceklerini açıklamıştı.

Gazze'de 10 bin bina yıkıldı

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne aralıksız saldırıları ikinci ayına girerken kentte 192 caminin hasar gördüğü bunlardan 56'sının tamamen yıkıldığı bildirildi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, geçen bir aylık süre içinde İsrail saldırılarıyla Gazze'deki yıkıma ilişkin bazı rakamlar paylaştı.

Maruf, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de 10 bin binanın yıkıldığını, 40 bin binanın yıkılmak üzere olduğunu ve toplam 222 bin konutun hasar aldığını söyledi. Sağlık sektöründeki maddi hasara ilişkin Maruf, "32 ambulans, 113 sağlık kurumu ciddi hasar aldı 16 hastane 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı." bilgisini verdi. Beyaz Saray, İsrail'in Gazze'nin merkezindeki El-Megazi Mülteci Kampı'nı hedef alan 5 Kasım'daki saldırısında 4 çocuğu ve 3 kardeşini kaybeden Anadolu Ajansı (AA) kameramanı Muhammed el-Alul'a başsağlığı diledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, İsrail'in saldırılarında aile bireylerini kaybeden Muhammed el-Alul'le ilgili AA muhabirine açıklama yaptı. Watson, "Masum Filistinlilerin hayatları korunmalıdır. Bu krizde kaybedilen her masum canın yasını tutuyoruz. Muhammed el-Alul'un acısını paylaşıyoruz." dedi.

Netanyahu'dan "süresiz işgal" mesajı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nin güvenliğini tam olarak kontrolleri altına almak istediklerini belirterek süresiz işgal mesajı verdi.

Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki son duruma ve ateşkes çağrılarına dair ABC News televizyonuna konuştu. ABD Başkanı Biden ve üst düzey yetkililerin çatışmalara geçici insani ara verilmesi yönünde İsrail'e telkinde bulunduğuna ilişkin iddialar artarken Netanyahu, insani yardımların Gazze'ye girmesi ya da esirlerin tahliyesi için şartları değerlendireceğini ancak kısa süreli taktiksel duraksamalar hariç "esirler serbest bırakılmadıkça" Gazze'de ateşkes olmayacağını kaydetti.

WSJ: ABD 320 milyon dolarlık mühimmat gönderecek

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD'nin İsrail'e 320 milyon dolarlık hassas güdümlü mühimmat göndermeyi planladığını iddia etti. WSJ'nin, elde ettiği resmi yazışma görüntülerine dayandırdığı haberine göre, ABD yönetimi, havadan karaya hassas güdümlü mühimmat olan Spice bombalarının İsrail'e gönderilmesini öngören bildiriyi, 31 Ekim'de ABD Kongresi'ne teslim etti. Yazışmalara göre, anlaşma kapsamında ABD'li silah üreticisi Rafael USA, söz konusu mühimmatı İsrailli ana firması Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri'ne devredecek. Söz konusu plan, toplam değeri 320 milyon doları bulan silahların kullanımı, montajı, testi ve diğer teknolojilerin sağlanmasını da içeriyor.

Kaynak: AA