03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.11.2023 11:10 | Son Güncelleme: 20.11.2023 11:39

İsrail: Husiler kargo gemisine İran'ın yönlendirmesiyle el koydu

Yemenli Husiler, Kızıldeniz’de bir kargo gemisine el koydu. Yemen Silahlı Kuvvetleri, geminin İsrail’e ait olduğunu söyledi. İsrail ise geminin İngiltere merkezli bir şirkete ait Japon firması tarafından işletildiğini belirterek, Husilerin bu eyleminin arkasında İran'ın bulunduğunu iddia etti
İsrail: Husiler kargo gemisine İran'ın yönlendirmesiyle el koydu

İsrail, Yemenli Husiler'in dün Kızıldeniz'de Türkiye'den yola çıkan bir yük gemisine el koyduğunu duyurdu. Açıklamada, Yemen'deki Husilerin İran'ın yönlendirmesiyle Kızıldeniz'in güneyinde İngilizlere ait ve Japonlar tarafından işletilen bir kargo gemisini ele geçirdiği söylendi. Husiler ise İsrailli bir gemiye el koyduklarını aktardı.

"Gemi, Türkiye'den Hindistan'a doğru yola çıktı"

İsrail ordusu da "Bir kargo gemisinin Kızıldeniz'in güneyinde Yemen yakınlarında Husiler tarafından kaçırılması, küresel sonuçları olan çok vahim bir olaydır. İsrailliler hariç çeşitli milletlerden sivillerin görev yaptığı gemi, Türkiye'den Hindistan'a doğru yola çıktı. Bu bir İsrail gemisi değildir" paylaşımında bulundu. 

"İsrail'e ait ya da onunla iş yapan tüm gemiler meşru hedef"

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Yahya Saree, el konulan kargo gemisine ilişkin yaptığı açıklamada, “Yemen Deniz Kuvvetleri Kızıldeniz'in derinliklerinde bir İsrail gemisini ele geçirerek Yemen kıyılarına getirmeyi başardı. Yemen silahlı kuvvetleri, İslam dininin ilke ve değerlerine uygun olarak gemi mürettebatıyla ilgilenmektedir. Yemen silahlı kuvvetleri, düşman İsrail'e ait olan ya da onunla iş yapan tüm gemilere, silahlı kuvvetlerin meşru hedefi haline gelecekleri uyarısını yineler. Gazze'ye yönelik saldırılar durana ve Gazze ile Batı Şeria'daki Filistinli kardeşlerimize yönelik iğrenç eylemler sona erene kadar İsrailli düşmana karşı askeri operasyonlar düzenlemeye devam edeceğiz” dedi.

İsrail, eylemin İran destekli olduğunu belirtti

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada ise geminin "İran destekli" Yemenli Husiler tarafından kaçırıldığı belirtilerek, “İsrail, İran'ın uluslararası bir gemiye yönelik saldırısını şiddetle kınamaktadır. Bir İngiliz şirketine ait olan ve bir Japon firması tarafından işletilen gemi, İran'ın yönlendirmesiyle Yemenli Husi milisler tarafından kaçırıldı. Gemide Ukraynalı, Bulgar, Filipinli ve Meksikalı olmak üzere çeşitli milletlerden 25 mürettebat bulunuyor. Gemide hiç İsrailli bulunmuyor. Bu, İran'ın özgür dünya vatandaşlarına yönelik saldırganlığında bir başka eylemidir ve küresel nakliye yollarının güvenliğine ilişkin uluslararası sonuçlar doğurmaktadır” denildi.