28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.02.2024 19:45 | Son Güncelleme: 14.02.2024 19:54

İsrail-Lübnan sınırında yüksek gerilim

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, Hizbullah'a çok şiddetli bir saldırı gerçekleştireceklerini söyledi. Hizbullah'tan ise "İsrail’in saldırılarının yanıtsız kalması mümkün değil" açıklaması geldi
İsrail-Lübnan sınırında yüksek gerilim

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun Hizbullah'a yönelik bir sonraki harekatında bütün imkanlarını kullanarak çok şiddetli bir saldırı gerçekleştireceklerini açıkladı. İsrail'in kuzeyindeki belediye başkanları ve yerel yetkililerle görüşen Halevi, Lübnan sınırındaki güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Halevi, Hizbullah'a karşı bir sonraki harekatın çok şiddetli bir saldırı şeklinde gerçekleşeceğini ve İsrail ordusunun tüm askeri kapasite ve yeteneklerini kullanacağını kaydetti. İsrail ordusunun, Hizbullah Hareketine yönelik saldırılarını her geçen gün yoğunlaştırdığını belirten Halevi, Lübnan sınırındaki güvenliğin tesisi için "katedilmesi gereken çok mesafe olduğunu" söyledi. Herzi Halevi'nin açıklaması, İsrail ordusunun bugün öğleden sonra Lübnan'a 'geniş çaplı' hava saldırısı başlattığını duyurmasının ardından geldi.

 

Hizbullah: Yanıtsız kalmayacak

Hizbullah Hareketi Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin ise İsrail’in sivillerin ölümüne yol açan Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarının yanıtsız kalmayacağını söyledi. Safiyuddin, Hizbullah’ın İsrail çatışmalarda hayatını kaybeden mensupları için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bugünkü saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bu saldırının yanıtsız kalmasının mümkün olmadığını dile getiren Safiyuddin, ”Mutlaka bir tepki gelecektir ve bu tepki de gerekli ve uygun düzeyde olacaktır” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Temmuz 2006’da Lübnan’a yönelik düzenlediği saldırılara atıfta bulunan Safiyuddin, “Bazıları 2006'da ya da denklemlerin olduğu 2006-2023 yıllarında ulaşamadıkları amaç ve hedeflere ulaşabileceklerini hayal ediyorlar ya da artık bu hedeflere ulaşabileceğine inanıyor. Biz de şunu söylüyoruz, yine yanılıyorsunuz. Düşman bu hedeflerin hiçbirine ulaşamayacaktır” dedi.

İsrail ordusu Safed kentine yönelik düzenlenen saldırının ardından Lübnan’ın güneyindeki birçok beldeye hava saldırıları düzenlemişti. Saldırılarda bir anne ve 2 çocuğu ile 1 Hizbullah mensubu ölmüştü. İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren Hizbullah mensubu sayısının 194, ölen Lübnanlı sivil sayısının ise 35 olduğu bildiriliyor. Çatışmalarda ayrıca 8 Emel Hareketi, 12 Filistin İslami Cihad Hareketi, 12 Hamas Hareketi mensubunun yanı sıra 31 Lübnanlı sivil, 1'i asker 2 Lübnan güvenlik görevlisi, 6 İsrailli sivil ve 11 İsrail askeri öldü.

Kaynak: AA