13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.01.2024 11:13 | Son Güncelleme: 08.01.2024 12:42

İsrail ordusu Gazze’ye komedyen Guy Hochman'ı götürdü

Gazze Şeridi'ne daha önce de giden komedyen Guy Hochman, İsrail askerleriyle birlikte Gazze plajında alaycı videolar çekti. İsrail ordusunun olayı araştırdıklarını açıklamasının ardından Hochman'ın Netanyahu'yu eğlendirdiği görüntüler ortaya çıktı
Fotoğraf: Instagram/guy_niceguy
Fotoğraf: Instagram/guy_niceguy

İsrail askerleriyle daha önce birkaç kez Gazze Şeridi'ne giren komedyen Guy Hochman, yıkılan Filistin evlerinde ve şimdi terk edilmiş olan Gazze plajında alaycı videolar çekip yayınladı. İsrail ordusu tepkiler üzerine Hochman'ın son ziyareti için gerekli izne sahip olmadığını ve olayı araştırdıklarını söyledi. Ancak komedyenin daha önce Başbakan Netanyahu ve ailesini eğlendirdiği görüntüler ortaya çıkınca bu açıklama inandırıcı bulunmadı.

Görüntüler öfke yarattı

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrailli komedyen ve YouTube içerik sağlayıcısı Guy Hochman, geçtiğimiz Perşembe günü Gazze Şeridi'ndeki terk edilmiş bir evde çekilen "Gazze Gezgin Blogu" başlıklı bir videoyu yayınladıktan sonra görüntüler öfke yarattı.

Enkazın içinde gezinirken, Hochman'ın "yeni sahiplerinin logosu" olarak adlandırdığı duvarda "Gush Katif Oteli" yazısı beliriyor. Ücretsiz otel konaklaması sağlayan bir sosyal medya fenomeni rolü yapan Hochman, takipçilerine mülkü gezdiriyor. Komedyen, yerle bir olan evi izleyicilere göstererek "Ve burada da elbette klasik Arap Nazi mutfağı var. Ve insanları yakacak bir fırın" diye anlatıyor.

Video, Gazze plajında İsrail bayrağının durduğu bir görüntüyle sona eriyor. Hochman o esnada "İşte süper mavi ve beyaz bayraklı pastoral manzara, böylece tüm Naziler burada süper ev sahibinin kim olduğunu unutmasın” diyor.

“Burası bizim hepsi bizim"

Kendisini ordunun ‘baş gülümseme subayı’ olarak adlandıran Hochman, kara birliklerinin Gazze'ye girmesinden kısa bir süre sonra askerlerle birlikte videolar çekmeye başladı. İlk videosu Kasım ayında çekildi ve bunu neredeyse bir düzine videoyla birlikte izledi. Hochman, Instagram hesabında yayınlanan bir videoda Gazze'deki plajda görülüyor. Üniformasını çıkarıp suya atlamadan önce "Burası bizim! Bunların hepsi bizim" diye haykırıyor ve ardından "Ve şimdi Nova Plajı'na merhaba deyin" diyor. 

Savaşın başlamasından bir ay önce Hochman, Başbakan Netanyahu ve bakanları ile kabine üyelerinin katılımıyla mevcut koalisyon hükümetini kutlayan bir etkinlikte sahne aldı. Bir ordu yetkilisi, İsrail haber kuruluşu N12'ye, izin alınarak çekilen önceki videolardan farklı olarak Hochman'ın, gerekli izin veya koordinasyon olmadan otel videosunu çekmek için Gazze'ye girdiğini söyledi. Yetkili, bunun normlara aykırı olduğunu ve "soruşturulacağını ve ilgilenileceğini" söyledi. Hochman ise, "Ordunun izniyle Gazze'ye girdiğini" belirtti. Daha sonra Hochman'ın, böyle bir karar verme yetkisi olmayan bir birimin komutan yardımcısı tarafından Gazze'ye girişine izin verildiği açıklandı.