20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2023 10:18 | Son Güncelleme: 09.10.2023 10:38

İsrail'de kurşun yağmuruna tutulan festival: 260 ceset çıkarıldı

İsrail'e cumartesi günü Hamas'ın düzenlediği saldırılarda hedef alınan noktalardan biri Supernova Müzik Festivali oldu. Sabahın erken saatlerinde çölde dans eden insanlar, Hamas savaşçılarının alana girmesiyle kaçmaya başladı. Birçok kişi rehin alınırken bölgede 260 ceset bulundu
İsrail'de kurşun yağmuruna tutulan festival: 260 ceset çıkarıldı

Haftalardır müzikseverler İsrail'in güneyindeki çölde düzenlenen ve Yahudilerin Sukot bayramına denk gelen Supernova festivalini dört gözle bekliyordu. Festival başlamadan önce organizatörler sosyal medyada "Tüm ailenin yeniden bir araya gelme zamanı geldi. Çok eğlenceli olacak" diye paylaşım yaptılar. Sadece saatler sonra, Hamas savaşçılarının festivali basması ve İsrail'e yönelik saldırısının bir parçası olarak alanda ateş açmasının ardından sosyal medya sayfaları sevdiklerini bulmaya çalışan çaresiz insanlarla doldu.

Önce siren sesi duyuldu 

Arama kurtarma kuruluşu Zaka'ya göre festival alanından 260'tan fazla cesedin çıkarıldı. Festivale katılan Ortel adlı biri, şafak vakti roket uyarısı yapan bir siren duyduklarını ve bir şeylerin ters gittiğini fark ettiklerini söyledi. Görgü tanıkları roketlerin hemen ardından silah seslerinin geldiğini söyledi. İsrail'in Kanal 12 televizyonuna konuşan görgü tanığı, "Elektriği kestiler ve birdenbire silah sesleriyle içeri girdiler, her yöne ateş açtılar. Askeri üniforma giymiş elli terörist minibüslerle geldi" dedi. Görgü tanıkları insanların alanda kaçmaya çalıştığını, kumda koştuklarını ve arabalarına binerek uzaklaşmaya çalıştıklarını anlattı ancak partiye katılanların arabalarına ateş eden silahlı adamlarla dolu cipler vardı. 

Bir görgü tanığı, "Ateş ettiler ve herkesin araçlarını durdurup koşmaya başladığı bir noktaya ulaştık. Bir ağacın, böyle bir çalılığın içine girdim ve insanlara ateş etmeye başladılar. Etrafa savrulmuş bir yığın yaralı insan gördüm" dedi.

"Şok etkisi yarattı"

Üç sahne, bir kamp alanı, bar ve yemek alanından oluşan festival alanı Negev çölünde, Re'im yakınlarındaydı. Burası Hamas savaşçılarının saldırılarını başlatmak üzere şafak vakti geçtikleri Gazze Şeridi'nden çok uzakta değil. Hamas savaşçıları kasaba ve köylere sızarak onlarca kişiyi rehin aldılar. Festivale katılan Adam Barel, Haaretz'e yaptığı açıklamada, partideki herkesin bölgede roket atışı olabileceğinin farkında olduğunu ancak silah seslerinin şok etkisi yarattığını söyledi. Diğer pek çok kişi gibi o da arabasıyla kaçmaya çalışmış ama silahlı kişiler onlara ateş edince arabadan inip koştuğunu anlattı. 

"Kurtarılana kadar ölü taklidi yaptım"

Esther Borochov Reuters'a yaptığı açıklamada aracına çarpıldığında arabayla uzaklaşmakta olduğunu ifade etti. Anlattığına göre başka bir arabayı süren genç bir adam gördü ve ona arabaya binmesini söyledi. O da binmiş ama adam daha sonra yakın mesafeden vuruldu. Esther, sonunda İsrail ordusu tarafından kurtarılana kadar ölü taklidi yaptığını anlattı.

Ortel gibi pek çok festival katılımcısı, ordunun gelip kendilerini kurtarmasını umarak saatlerce yakındaki çalılıklarda saklandı. Ortel, "Telefonu sessiz moda aldım ve sonra bir portakal bahçesinde sürünmeye başladım. Üzerimden ateş sesleri geliyordu" diye konuştu. Gili Yoskovich BBC'ye bir pomelo bahçesinde nasıl saklandığını anlattı: Ağaç ağaç dolaşıp ateş ediyorlardı. Etrafta insanların öldüğünü gördüm. Çok sessizdim. Ağlamadım, hiçbir şey yapmadım. Üç saat sonra İsrail askerlerinin seslerini duyan Yoskovich  güvenli bir yere kaçmaya karar verdiğini söyledi.

"Planlanmış bir tuzaktı"

Bir başka tanık Kanal 12'ye yaşananların dört beş saat süren bir korku filmi gibi olduğunu anlattı. Partiye çağrılan acil sağlık görevlisi Yaniv "Bu bir katliamdı" dedi. Kamu yayıncısı Kan News'e konuşan Yaniv, "Hayatımda hiç böyle bir şey görmedim. Planlanmış bir tuzaktı. İnsanlar acil çıkışlardan çıkarken, teröristlerden oluşan ekipler onları orada bekliyordu ve onları toplamaya başladılar. Etkinlikte 3 bin kişi vardı, dolayısıyla muhtemelen bunu biliyorlardı. İstihbarat bilgileri vardı" ifadelerini kullandı. 

Kayıpları arıyorlar

Kayıp yakınlarının arkadaşları ve aile üyeleri şimdi umutsuzca onları bulmayı umuyor. Kayıplar arasında müzik etkinliğinde güvenlik görevlisi olarak çalışan 26 yaşındaki İngiliz Jake Marlowe ve annesi kaçırıldığına inanan Alman turist Shani Louk da bulunuyor. Ailesi ve arkadaşları, 25 yaşındaki Noa Argamani adlı bir başka kadının festivalde rehin alındığına inanıldığını söylüyor. Noa'nın arkadaşı Amit Parpara BBC'ye yaptığı açıklamada, saklandığı sırada onunla mesajlaştığını söyledi.

Parpara, "Ondan aldığım son mesaj saat 8:30 civarındaydı" dedi. Amit daha sonra sosyal medyada onun esir alındığını gösteren bir video gördüğünü belirterek, "Videoda bir motosikletin üzerinde, erkek arkadaşından uzaklaştırılırken görülüyor. Gazze Şeridi'ne giderken yaşadığı dehşeti açıkça görebiliyorsunuz" dedi. 23 yaşındaki Amerikalı-İsrailli Hersh Golberg-Polin'in ailesi de doğum gününü kutladıktan sonra orada bulunan oğullarını arıyor. Jerusalem Post'a yaptıkları açıklamada cumartesi sabahı oğullarından iki kısa mesaj aldıklarını söylediler: Seni seviyorum ve Özür dilerim.

Yerel medyada yer alan son rakamlara göre saldırıların başlamasından bu yana en az 600 İsrailli öldürüldü. İsrail ordusu ile Filistinli militanlar arasındaki çatışmalar devam ediyor ve İsrail Gazze'ye bir hava saldırısı dalgası başlattı. Filistinli yetkililer, saldırılarda en az 413 kişinin öldüğünü söylüyor.