20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2024 17:40 | Son Güncelleme: 17.09.2024 20:13

İsrail'in siber saldırısı Lübnan'da çağrı cihazlarını patlattı: 9 ölü, 2 bin 800 yaralı

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı. Ülke genelinde biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği, 200'ü ağır 2 bin 800 kişinin yaralandığı açıklandı
Temsili
Temsili

Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail, 'pager' isimli çağrı cihazlarına sızıp patlattı. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralanmaların çoğunun "el veya karın bölgesinde gerçekleştiğine" dikkati çeken Ebyad, yaralılardan 200'ünün durumunun ağır olduğunu belirtti. New York Times'ta yer alan habere göre İsrail'in İran destekli gruplara karşı saldırılarını tırmandıracağı uyarısında bulunmasından bir gün sonra bu olay meydana geldi.

Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey liderlerinin yüksek profilli suikastlara kurban gitmesinin ardından gerilim aylardır yüksek seyrediyor. Temmuz ayında işlenen bu cinayetler İsrail ile Hamas ve Hizbullah'ı destekleyen İran arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlığı daha da derinleştirdi.

Hizbullah: Patlamalar kapsamlı şekilde soruşturuluyor

Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, hareketin çeşitli birimlerinde çalışan bazı kişilerin kullandığı “pager” isimli çağrı cihazlarında henüz bilinmeyen bir nedenle eş zamanlı patlamalar yaşandığı belirtildi. Açıklamada, biri çocuk 3 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı. Hizbullah'a bağlı “uzman birimlerin bu patlamaların nedenlerini güvenlik ve teknik açıdan kapsamlı şekilde soruşturduğu” ifade edilen açıklamada, yaralıların Lübnan’ın çeşitli bölgelerindeki hastanelerde tedavi altına alındığı aktarıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Halkımızı, Siyonist düşman İsrail'in psikolojik savaşı lehine yürütülen asılsız haberler ve yanlış bilgi yayma girişimlerine karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bu tür söylentiler, özellikle İsrail’in kuzeydeki durumu değiştirme tehditleriyle eş zamanlı olarak gündeme getirilmektedir.”

"Ölü ve yaralı sayısı hızla artıyor"

Ülke genelinde Hizbullah'ın yoğun olarak varlık gösterdiği çeşitli bölgelere yayılan patlamalara neyin sebep olduğu henüz tespit edilemedi. İsrail ordusu konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti. Wall Street Journal'ın haberine göre bir Hizbullah yetkilisi ölü ve yaralı sayısının sayılamayacak kadar hızlı arttığını söyledi. 

Lübnan’da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı. Görüntülerde, taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor. Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedildi.

İran Büyükelçisi yaralandı

İran Mehr Haber Ajansı İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin çağrı cihazının patlaması sonucu yaralandığını duyurdu. Reuters'in aktardığına göre üst düzey bir Hizbullah yetkilisi olayı “şimdiye kadarki en büyük güvenlik ihlali” olarak nitelendirdi.

İsrailli güvenlik yetkilileri 'acil toplantıya' çağrıldı

İsrailli üst düzey güvenlik yetkililerinin, İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmasının ardından artan gerilim nedeniyle 'acil toplantıya' çağrıldığı aktarıldı. Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Lübnan'daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin 'acil toplantı' istediği belirtildi. Bu doğrultuda üst düzey güvenlik yetkililerinin hükümet yetkilileriyle 'acil toplantıya' çağrıldığı ifade edildi. Tel Aviv'de yapılacak toplantının İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmasının ardından artan gerilim ve Hizbullah'ın olası misillemesini görüşmek için yapılacağı kaydedildi. Öte yandan İsrail'in resmi televizyonu KAN, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bazı üst düzey güvenlik yetkilileriyle Tel Aviv'deki İsrail ordusuna ait merkezde görüştüğünü aktardı.

Netanyahu'nun ofisinden bakanlara 'konuşmayın' uyarısı

Lübnan'daki saldırılara ilişkin İsrailli resmi makamların sessizliği ise dikkati çekiyor. KAN'da yer alan haberde, Başbakanlık Ofisinden İsrailli bakanlara Lübnan'daki patlamalara ilişkin açıklama yapmamaları konusunda uyarı yapıldığı belirtildi.