26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2022 15:35 | Son Güncelleme: 14.07.2022 16:21

İstanbul, Time’ın En muhteşem 50 şehir listesinde: Türkiye'nin en büyülü şehri, kendi rönesansını yaşıyor

ABD merkezli Time dergisi, 2022’nin en muhteşem 50 şehri listesinde İstanbul'a yer verdi. Mimari ve kültürel yeniliklere vurgu yapılarak, İstanbul'un rönesanstan geçtiği belirtildi. Megakenti muhteşem kılan yapılar arasında İstanbul Modern, Galataport ve AKM gösterildi
İstanbul, Time’ın En muhteşem 50 şehir listesinde: Türkiye'nin en büyülü şehri, kendi rönesansını yaşıyor

Dünyanın önde gelen şehirleri arasında yer alan İstanbul, son olarak Time Dergisi'nin 2022’nin En muhteşem 50 şehri listesinde yer aldı. İstanbul’daki mimari ve kültürel yeniliklere vurgu yapılarak, şehirdeki değişime dikkat çekildi. Klasiğin yeniden doğumu başlığının kullanıldığı makaleye, İstanbul Modern’in yeni binasının bir fotoğrafı eşlik etti. Cumhuriyetin 100’üncü yılı öncesinde Türkiye’nin en büyülü kentinin rönesanstan geçtiği de ifade edildi.

Time fotoğraf olarak İstanbul Modern’in yeni binası tercih etti

İstanbul’un ilk çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’in Karaköy’deki evine Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano imzasıyla geri döneceği de belirtildi. İngilizce makalede, Turkey yerine, Türkiye’nin talebi doğrultusunda artık uluslararası alanda kullanılan Türkiye adına yer verildi.

Karaköy’e dönüş

Karaköy’deki eski konumunda kapılarını yeniden açacak olan İstanbul Modern’in yeni binası; dünyanın dört bir yanındaki kentlerde simgeleşmiş müze ve kültür-sanat kurumlarının mimarisinde imzası olan Renzo Piano tarafından tasarlandı.

Müzenin kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ile ana sponsor Doğuş Grubu-Bilgili Holding’in ortaklaşa katkısıyla inşa edilen İstanbul Modern’in yeni binası, uluslararası standartlarda bir müze olarak izleyiciyi merkezine alıyor.

Bülent Eczacıbaşı’nın, Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’in yeni binasının inşaat sürecinde çektiği fotoğraflar Bülent Erkmen küratörlüğünde sergileniyor

Sergi salonları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane, tasarım mağazası, etkinlik alanları, kafe ve restoranıyla ziyaretçilerini ağırlayacak olan yeni binanın yakın zamanda açılması planlanıyor.

Karaköy’ün dönüşümü

Tarihi Karaköy semtine, 1.7 milyar dolarlık bir yatırımla Galataport Limanı'nın inşa edildiği belirtilirken, Galataport’un dünyanın ilk yeraltı kruz terminali olduğuna dikkat çekildi. Yeni yıl itibarıyla, Galataport’ta yeni düzenlemelerin olacağı da belirtilirken, bölgede JW Marriott Marmara Denizi gibi lüks otellerin de hizmete gireceği bildirildi.

AKM’ye vurgu yapıldı

Bunlara ek olarak, kentte Adahan DeCamondo Pera’dan Westin Nisantasi DeCamondo Galata’ya kadar birçok yerin açılacağı da belirtildi. Aynı makalede, Atatürk Kültür Merkezi’nin 13 yıl aradan sonra açıldığı da vurgulandı.

Time Dergisi listeyi nasıl belirledi?

ABD merkezli Time dergisi, En muhteşem 50 şehir listesinin kriterlerine de açıklık getirdi: Küresel nüfusun çoğu artık Covid-19'a karşı aşılanmışken, dünya gezginleri yeniden yollara ve gökyüzüne çıkıyor. Konaklama endüstrisi yeniden açılıyor ve onları güvenli bir şekilde ağırlamaktan ve yerel toplulukları canlandırmaktan heyecan duyuyorlar.

Bu yıl ziyaret edilecek en iyi yerleri derlediğimiz Dünyanın En İyi Yerleri listesini oluşturmak için TIME, yeni ve heyecan verici deneyimler sunan şehirleri göz önünde bulundurdu.

Ekonomik toparlanma için bir yol çiziyor

Ziyaretçilerin korunma çabalarına da hak vererek deniz altı harikalarını görebilecekleri Great Barrier Reef’ten ultra yüksek teknoloji şehri Seul’e kadar 50 uzak nokta belirledik. Destinasyonların çoğu ekonomik toparlanma için bir yol çiziyor. Covid-19 salgını nedeniyle kapalı olan turizm cenneti Boracay Adası yeniden açılıyor. 2022 Dünya Kupası için seyircilerini ağırlamak için 100 yeni otel açan lüks Katar şehri Doha büyüyor ve gelişiyor. İyi yolculuklar.

Listede yer alan diğer şehirler

Öte yandan İstanbul'un yer aldığı listede, Seoul, Detroit, Doha, Valencia, Bali, Miami, San Francisco ve Toronto gibi destinasyonlar da bulunuyor. Uluslararası Uzay İstasyonu ise "Görülmedik derecede harika" şeklinde notla kendine yer buldu.