27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2023 09:22 | Son Güncelleme: 04.08.2023 10:31

İtalya Başbakanı Meloni şimdi de asgari ücrete set çekiyor

Placebo solisti Brian Molko'ya açtığı hakaret davasıyla gündemdek İtalya Başbakanı Meloni bir SMS'le on binlerce ailenin sosyal yardımını kesti. Meloni şimdi ise saatte brüt 9 euro düzeyinde yasal asgari ücret uygulaması getirilmesi taleplerini reddetti
İtalya Başbakanı Meloni şimdi de asgari ücrete set çekiyor

Faşist siyasi köklerine rağmen Ukrayna'ya desteği sayesinde Avrupa Birliği (AB) tarafından homurtu bile çıkarılmadan kabul edilen İtalya Başbakanı Georgia Meloni, sosyoekonomik politikalara gelince gerçek yüzünü gösterdi.

İtalya genelinde yaklaşık 169 bin aile, temmuz sonunda gelen İtalyanca 24 kelimeden ibaret SMS'in şokunda. Mesajın çevirisi şöyle: “20/23 sayılı KHK'nin 48. maddesine göre yurttaş geliri talepleri sosyal hizmetler tarafından devralınmayı beklerken askıya alındı"

Bu, son 4 yıldır sosyal yardımdan yararların ailelerin, engelli, 18 yaş altı veya 65 yaş üstü üyeleri yoksa, bu aydan itibaren aniden yardımsız kalacağı anlamına geliyor.

Güney İtalya için önemli

Sözkonusu olan, reddito di cittadinanza (temel yurttaş geliri) denilen ve işsiz ya da düşük gelirli aileler ve bireylere tahsis edilen aylık 780 euro’luk ödenek. 2019 yılında popülist Beş Yıldız Hareketi'nden (M5S) Giuseppe Conte'nin başbakanlığındaki hükümetin getirdiği ve özellikle yoksul güneylilerin yararlandığı bir imkan. İtalyan devletine bağlı Rai News 24'e göre ağustos-eylül arasında 80 bin aile daha yurttaş gelirinden mahrum bırakılacak.

Seçim vaadi iptal etmekti

Geçen yılki seçim kampanyasında yurttaş gelirini kaldıracağını belirten post-faşist Meloni, başbakan koltuğuna oturunca sosyal yardım sisteminde kesinti açıklayıp 2023 bütçesinde yurttaş gelirini iptal ettiğinde, Merkez Bankası’nın bile yoksul sayısının katlanacağı eleştirisiyle karşılaştı.

2022 sonunda yaptığı açıklamalarda, yurttaş gelirinin, 18-59 yaş arası çalışmaya uygun görülen işsizler için 1 Ocak 2024 tarihine dek tamamen kaldırılacağını duyuran kadın başbakan, bunu “Yardımları istihdama dönüştürmek istiyoruz. Üç yıldır yardımı alan insanlara devlet, iş bulmaları için yardım etmeli" diye gerekçelendirdi.

"Ülkeyi parçalıyorsunuz"

Son olarak Meloni'nin SMS'leri üzerine İtalyan parlamentosunda hararetli tartışma çıktı. İtalya'nın pandemi sınavının en zor dönemini de içeren Haziran 2018-Şubat 2021 arası başbakanlık yapan Conte, Meloni'ye 'insanların hayatıyla oynadığı' eleştirisini yöneltirken, yurttaş gelirine güvenen 50 ve 60'lı yaşlardakilerin yeniden eğitim almak ve yeni iş bulmakta zorlanacaklarına dikkat çekti.

Eski başbakan, Meloni'nin partisi olan ve 2. Dünya Savaşı döneminin diktatörü Benito Mussolini'nin Ulusal Faşist Partisi ile tarihsel bağları bulunan İtalya'nın Kardeşleri (FdI) liderliğindeki koalisyon hükümetini 'ülkeyi parçalamaya çalışmakla' suçladı. Merkez sol eğilimli Demokrat Parti (PD) milletvekili ve ekonomist Maria Cecilia Guerra, çaresiz kalan ailelerin SMS'e değil, hükümetin işsizler için istihdam yaratamamasına isyan ettiğini söyledi.