29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2024 19:45 | Son Güncelleme: 02.01.2024 19:50

Japonya'da iki uçak pistte çarpıştı: Uçaklar saniyeler içinde alev topuna döndü

Meydana gelen büyük depremlerle sarsılan Japonya bu kez uçak kazasıyla dünya gündemine oturdu. Ülkenin başkenti Tokyo'da Haneda Havalimanı'na inen bir yolcu uçağı, sahil güvenlik uçağıyla çarpıştı. Sahil güvenlik uçağındaki altı kişiden beşi hayatını kaybetti
Japonya'da iki uçak pistte çarpıştı: Uçaklar saniyeler içinde alev topuna döndü

Japan Airlines (JAL) uçağında bulunan 379 kişinin tamamı, Salı günü Tokyo'nun Haneda havaalanında bir Sahil Güvenlik uçağıyla çarpıştıktan sonra yanan uçaktan kurtulmayı başardı. Ancak küçük uçakta bulunan altı mürettebattan beşi öldü.

Kabin gaz ve dumanla doldu

Kamu yayıncısı NHK'da yayınlanan canlı görüntülerde JAL Airbus A350 uçağının kısa bir süre önce pistte kayarak alevler içinde kaldığı görüldü. Kyodo haber ajansına konuşan bir yolcu, "İndiğimiz anda bir şeye çarpmışız ve yukarı doğru sarsılmışız gibi bir patlama hissettim. Pencerenin dışında kıvılcımlar gördüm ve kabin gaz ve dumanla doldu" şeklinde konuştu.


Reuters'ın haberine göre uçağı tahrip eden yangından 367 yolcu ve 12 mürettebatın tamamı tahliye edildi. NHK'nın Tokyo İtfaiyesine dayandırdığı haberine göre, araçta bulunan en az 17 kişi yaralandı.

5 mürettebat hayatını kaybetti

Ulaştırma Bakanı Tetsuo Saito, Sahil Güvenlik uçağının beş mürettebatının öldüğünü, uçağın kaptan pilotunun ise yaralandığını doğruladı. Bir bakanlık yetkilisi basın açıklamasında JAL uçağının normal iniş yapmaya çalışırken Sahil Güvenlik'e ait Bombardier yapımı Dash-8 deniz devriye uçağıyla pistte çarpıştığını söyledi.

Yetkili, inişten önce uçakta motor ya da başka bir sorun olduğuna dair herhangi bir rapor bulunmadığını söyledi.

Deprem için havalanacaktı

Sahil Güvenlik, uçağının yılbaşı günü meydana gelen ve en az 55 kişinin ölümüne yol açan şiddetli depreme yakalananlara yardım ulaştırmak üzere Japonya'nın batı kıyısındaki Niigata'ya doğru yola çıktığını açıkladı.

Bir JAL yetkilisi yaptığı açıklamada, havayolu şirketinin uçağın iniş izni aldığını söyledi, ancak uçuş kontrol ile yapılan görüşmelerin hala soruşturma altında olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu bir mucize

Sosyal medyada paylaşılan video görüntüleri ve resimler, yolcuların uçağın duman dolu kabininde bağırdıklarını ve bir tahliye kaydırağından kaçtıktan sonra pistte koştuklarını gösterdi.

İngiltere merkezli havacılık danışmanlık şirketi Ascend by Cirium'un hava güvenliği direktörü Paul Hayes "Kabin ekibi mükemmel bir iş çıkarmış olmalı... Tüm yolcuların kurtulması bir mucizeydi" ifadelerini kullandı.

Varış kapısının dışında 29 yaşındaki kızı ve erkek arkadaşını bekleyen Kaoru Ishii, kızı arayana kadar ilk başta uçuşun ertelendiğini düşündüğünü söyledi. Ishii, "Uçağın alev aldığını ve bir kaydıraktan çıktığını söyledi. İyi olduğu için gerçekten rahatladım"

Bir JAL sözcüsü uçağın Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido adasında bulunan New Chitose havaalanından kalktığını söyledi.

Havalimanı geçici süreyle kapatıldı

Japonya'nın başkenti Tokyo'ya hizmet veren iki ana havalimanından biri olan Haneda, kazanın ardından birkaç saatliğine kapatıldı, ancak ulaştırma bakanlığı yetkilisi çok geçmeden üç pistin yeniden faaliyete geçtiğini söyledi.

110 iç hat uçuşu iptal

JAL'ın Japon rakibi ANA daha önce yaptığı açıklamada Salı gününün geri kalanında Haneda'ya iniş ve kalkış yapan 110 iç hat uçuşunu iptal ettiğini duyurmuştu.

Ulaştırma Bakanı Saito, kazanın nedeninin belirsiz olduğunu ve Japonya Ulaştırma Güvenliği Kurulu, polis ve diğer birimlerin soruşturmaya devam edeceğini söyledi. Başbakan Fumio Kishida, yetkililerin kazanın deprem yardım malzemelerinin teslimatını etkilememesi için çalıştıklarını söyledi.