29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 27.08.2022 14:06 | Son Güncelleme: 27.08.2022 14:11

Japonya'dan Afrika'ya 30 milyar dolarlık yatırım taahhüdü

Japonya Başbakanı Kişida Fumio gelecek 3 yıl için Afrika'nın kalkınmasına 30 milyar dolarlık yatırım taahhüdünde bulundu
Japonya'dan Afrika'ya 30 milyar dolarlık yatırım taahhüdü

8. Tokyo Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı (TICAD) 27- 28 Ağustos'ta Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta düzenleniyor. Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası ve Afrika Birliği ile birlikte düzenlenen konferansta Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa da yer alıyor. Afrikalı ve Japon liderlerin hitap edeceği konferansta, gıda krizi, enerji güvenliği ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi başlıkları öne çıkacak.

Geçen hafta sonu Covid-19'a yakalanan ve karantinada olan Japon Başbakan Kişida Fumio, TICAD'a çevrim içi hitabında ülkesinin vizyonunu açıkladı. Japon Başbakan küresel barış ve refah için hukuka dayalı, serbest ve açık uluslararası düzenin korunması gerektiğini kaydetti.

AFDB ile 5 milyar dolarlık kredi temini

Ülkesiyle Afrika arasındaki iş birliğini derinleştirmek istediklerini belirten Başbakan Kişida Fumio, insan sermayesi ve kaliteli büyümeye yatırım yapılmasının önemine işaret etti. Gelecek 3 yılda Afrika'nın kalkınmasına 30 milyar dolar yatırım taahhüdünde bulunan Kişida Fumio, Japonya'nın Afrika ile birlikte büyüyeceğini vurguladı.

Yeşil enerji ve karbonsuz projelere 4 milyar dolar yatıracaklarını hatırlatan Kişida Fumio, kıta geneli gıda üretimi ve tarım kapasitelerini destekleyeceklerini açıkladı. Buna göre Japonya, Afrika Kalkınma Bankası (AFDB) ile koordinasyon halinde, kıtanın sürdürülebilir kalkınmasına 5 milyar dolar kredi sağlayacak. Covid-19 salgınının ortaya çıkardığı afet hazırlık açıklarını göz önüne bulunduran Japonya, Afrika'da salgın hastalıklarla mücadeleye de destek verecek.

Rusya ve Çin etkisi

Japon hükümetinin, Çin ve Rusya'nın altyapı yatırımlarıyla nüfuzunu artırdığı Afrika'nın sürdürülebilir büyümesi için iş birliği ve inisiyatif aradığı biliniyor. Çin'in kredi temelli proje ve dev yatırımları, Rusya'nın kaynak projeler ve silah ihracatıyla kıta genelinde etkisini derinleştirdiği kamuoyunun gündeminde. İlk olarak 1993'te düzenlenen uluslararası konferansın 7'ncisi Ağustos 2019'da Japonya'nın liman kenti Yokohama'da organize edilmişti. BM'nin tahminlerine göre, Afrika kıtası 2050 yılına kadar küresel nüfusun 4'te 1'ini oluşturacak. 

Kaynak: AA