26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2022 04:30 | Son Güncelleme: 15.10.2022 21:03

Kediniz sizi seviyor mu?

Kedi besleyenlerin hemen hepsi evdeki tüy yumağının kendilerini sevdiğini düşünür ancak asla bundan emin olamaz. Scientific American’da yayınlanan bir araştırma, kediyle yaşayan insanlara bunu anlamanın yollarını gösteriyor
Kediniz sizi seviyor mu?

Kokuya dikkat edin

Kediler, sosyal gruplarını veya aile üyelerini tanımlamak için koku kullanır. Kedilerin yanlarında, başlarında ve kulaklarının çevresinde koku bezleri vardır ve genellikle başlarını  tanıdık ve rahatlatıcı insanlara ve nesnelere sürter. Kediniz başını veya yan tarafını bacaklarınıza sürtüyor mu? Bu aslında kedinizin  sizi arkadaş olarak tanımlamasıdır ve büyük bir iltifattır.

Sizi nasıl karşılar?

Sevgili evcil hayvanınızın size düşkün olduğunun en belirgin işaretlerinden biri, kedinizin sizi karşılama şeklidir. Kediler, sosyal gruplarının üyelerini selamladıklarında, arkadaşlığı ve yakınlaşma arzusunu gösteren işaretler verirler. Kediler bu sinyalleri insanlara da gösterir. Dik bayrak direği pozisyonunda tutulan bir kuyruk, dostça bir niyeti, aşinalık, güven ve sevgiyi gösterir. Bazı kediler, sevdikleri birini selamlamak  veya oynamak istediklerinde kuyruklarını dik bir soru işareti şeklinde kullanır. Kediler bazen dostluk işareti olarak kuyruklarını birbirine dolar. Bu duyguyu size iletmek istediklerinde ise kuyruklarını baldırınıza dolarlar.

Yuvarlanmak ve savunmasız durumdaki karnını ortaya çıkarmak, bir kedinin size çok güvendiğini gösteren başka bir jesttir. Ancak kediler baş ve boyun bölgesinin okşanmasını tercih ederler, bu nedenle bu hareket genellikle bir göbek ovma talebi değildir. Bir kedinin karnını okşama girişimi genellikle kedinin aceleyle geri çekilmesine, hata pati atmasına neden olur. Kediler sevdiklerine merhaba derken melodik, cıvıl cıvıl bir ses çıkarır. Kediniz size bu şekilde şarkı söylüyorsa emin olun, sizi gördüğüne memnun olmuştur.
Kediniz dizinizin arkasına çarptığında hissettiğiniz o tanıdık his, sizinle son derece yakın bir bağ hissettiklerinin de bir işareti olabilir. 

İnsanlardaki “çak bir beşlik” hareketinin kedi versiyonu kafa çarpmadır. Bunu genellikle en yakın kedi arkadaşlarına ve en güvendikleri insanlara saklarlar.

Göz kırpın

Kediniz ayrıca size bakarken gizlice sevgisini gösteriyor olabilir. Kediler yabancı insanlarla veya tanımadıkları başka kedilerle karşılaştıklarında genellikle onları gözlerini kırpmadan selamlarlar. Ancak iyi ilişkileri olan kedilere yavaşça göz kırpmaları daha olasıdır. Araştırmalar, yavaş göz kırpmaların olumlu bir duygusal durumla ilişkili olduğunu ve  insanların gülümsemesine benzer bir güven, memnuniyet ve sevgi işareti olabileceğini öne sürüyor. İltifata karşılık vermek isterseniz göz kırpın, kediniz de size göz kırpacaktır. Bu özellikle sevilmeye hevesli olmayan kedilerle bağ kurmanın güzel bir yoludur.

Yaklaşma kriteri

Kediler kişisel alanlarını iyi korurlar ve  istenmeyen misafirlerin burayı işgal etmesinden hoşlanmazlar. Bir kedi kendisine yaklaşmanıza, sık veya uzun süreli temas kurmanıza izin veriyorsa yakın bir bağ kurulmuş demektir. Şekerleme yapmak için kucağınıza kıvrılmak, derin bir güven belirtisidir. Elinizi veya yüzünüzü yalaması da sevgi gösterisi olabilir.