20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 28.01.2023 09:51 | Son Güncelleme: 28.01.2023 10:21

Kutup ayılarının soyu tükenmiyor, en büyük düşmanları iklim krizi değil

Kutup ayıları uzun süredir iklim kıyametinin bir simgesi olarak kabul ediliyor ancak son veriler gerçeğin pek de bilindiği gibi olmadığını gösteriyor. Tartışmalı çevreci Bjorn Lomborg'a göre iklim krizi gerçek, sadece yeni bir sembole ihtiyacı var çünkü kutup ayılarının soyu tükenmiyor
Kutup ayılarının soyu tükenmiyor, en büyük düşmanları iklim krizi değil

Uluslararası Doğa Koruma Birliği bünyesindeki Kutup Ayısı Uzman Grubu'nun resmi değerlendirmeleri, kutup ayılarının nüfusunun 22 bin ila 31 bin arasında olduğunu gösterdi. Bu rakam, bilim insanlarının 1960'larda tahmin ettiği 5 bin ila 19 bin kutup ayısından çok daha yüksek. Uzun süredir iklim krizinin sembolü haline gelen beyaz kürklü avcıların en büyük düşmanı küresel ısınma olmayabilir. Kuşkucu çevreci olarak bilinen ve akademik dünyada düşünceleri nedeniyle eleştirilen Bjorn Lomborg, Wall Street Journal’da istatistiklerin ideolojilerden daha güçlü olduğunu savundu.

Kutup ayılarının baş düşmanı insanlar

Sanılanın aksine, yaşayan en büyük memeli yırtıcıların baş düşmanı insanlar. 1976'da yürürlüğe giren uluslararası bir anlaşma, kutup ayılarının sayılarına yönelik en önemli tehdit olan kutup ayısı avcılığını sınırlandırdı; buna rağmen yılda ortalama 900'ü kürkleri için katlediliyor. En etobur ayılar olan kutup ayıları, 130 bin ila 115 bin yıl önce dünyanın şimdikinden çok daha sıcak olduğu son buzullar arası dönemde de hayatta kalmayı başardı. Bunların hiçbiri iklim krizinin gerçek olmadığını ya da insanları veya gezegeni etkilemediği anlamına gelmiyor. Lomborg’a göre iklim kriziyle etkili bir şekilde başa çıkabilmek için, ağza takılan söylemlere başvurmak yerine güncel verilere bakmak lazım.

Sayılarının arttığı kesin

Facebook’da yaptığı bir paylaşımın dünyanın en eski haber ajansı Agence France-Presse tarafından yanlış olarak ifşa edilmesinden sonra soluğu yeni makalesinde alan Lomborg’un kullandığı istatistikler doğru; kutup ayılarının sayıları artıyor. 60’ların kısıtlı teknolojisi ve 20. yüzyıl istatistikleri bir kenara bırakılsa bile, Kutup Ayısı Uzman Grubu'nun 2021 raporuna göre kutup ayıları son 20 yıldır sayılarını arttırdı. İklim krizinin ekolojik dengeyi etkilediği bilimsel camiada kabul edilen bir gerçek, çevreci Lomborg'a göre tek sorun istatistiklerin doğru kullanımı.

Lomborg'un tezleri tartışmalı

Danimarkalı Lomborg için en önemlisi halkın doğru verilere erişimi. İklim krizini kabul eden çevreciye göre bazı gülünç noktalar olduğu gibi bırakılırken, bazı gerçekler konuşulmuyor. İstatistik kullanımı ve yazıları Nature ve Scientific American tarafından eleştiri yağmuruna tutulan alternatif çevreci Lomborg’a göre iyi bir iklim politikası oluşturmanın tek yolu insanlara gerçekleri tam olarak yansıtmak.