19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 24.03.2023 15:18 | Son Güncelleme: 24.03.2023 15:53

Kuzey Kore insansız su altı nükleer aracını test etti

Kuzey Kore, patlama yoluyla büyük ölçekli radyoaktif tsunami oluşturabilen ve düşman hedeflere gizlice saldırabilen insansız su altı nükleer saldırı aracının başarıyla test edildiğini duyurdu
Kuzey Kore insansız su altı nükleer aracını test etti

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) haberine göre, gizli silah olarak adlandırılan su altı dronu, Güney Hamgyong kentine bağlı Riwon bölgesinden denize bırakıldı. Korece tsunami anlamına gelen Haeil adı verilen dron, denize bırakıldığı bölgeden 80 ila 150 metre derinlikte 59 saat 12 dakikalık seyrin ardından doğu sahillerinde patlatıldı. Limandan veya gemilerden denize bırakılarak kullanılabilen dronun süper ölçekli radyoaktif tsunami oluşturarak düşman gemilerine ve limanlarına saldırmak için tasarlandığı iddia edildi.

Dronun testlerine nezaret eden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kuzey'in sınırsız caydırıcılık kabiliyetini fark etmelerini sağlamak için saldırı eylemlerinin yapılması gerektiğini savunarak, ABD ve Güney Kore'yi sorumsuzca yürüttükleri askeri tatbikatları durdurmaları konusunda uyardı. Kuzey Kore'nin geliştirdiğini iddia ettiği son silahın, ABD'nin kıyı şehirlerini yok edebilecek radyoaktif okyanus dalgaları ve nükleer tsunamiler üretme yeteneğine sahip olduğu öne sürülen Rus Poseidon torpidolarına benzediği düşünülüyor.

Son tatbikatta Güney Hamgyong eyaletinin Riwon bölgesi kıyılarından havalanan aracın, su altında patlayan test amaçlı savaş başlığını temsili düşman limanı olarak belirlenen Hongwon Körfezi açıklarındaki sulara başarıyla ulaştırdığı aktarıldı. Ayrıca 22 Mart'ta ordunun, taktik nükleer saldırı yeteneklerini test etmek üzere 2 Hwasal-1 ve 2 Hwasal-2 tipi stratejik seyir füzesi fırlattığı vurgulandı. Doğu Denizi'nde bulunan bin 500 ve bin 800 kilometre uzaklıktaki hedeflerin başarıyla vurulduğu kaydedildi.

Kim Jong-un, tatbikatların sonuçlarından memnuniyet duyduğunu belirtti. Kim, ülkenin savaş caydırıcılığını sergilemenin ABD ve Güney Güney Kore'yi seçimleri konusunda düşünmeye sevk etme ve kazandıklarından daha fazlasını kaybetmeye mahkum olduklarını kendi kendilerine anlamalarını sağlama açısından önemli olduğunu vurguladı. Kim, düşmanın Kuzey Kore'yi işgal etmeye yönelik her girişimini etkisiz hale getirme ve ABD ile Güney Kore'nin pervasız askeri provokasyonlarına daha ezici ve saldırgan bir şekilde karşı koymaya kararlı olduklarını da yineledi.

Uzmanlar Kuzey'in iddialarına şüpheyle bakıyor

Uzmanlar, Kuzey Kore'nin gizli silahının yeteneklerinin iddia edildiği gibi olmayabileceğini savundu. Seul'deki Ewha Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Leif-Eric Easley, Pyongyang'ın son iddiasına şüpheyle yaklaşılması gerektiğini belirterek, Kim yönetimi, çok farklı nükleer saldırı imkanına sahip olduğunu ve Kuzey'e karşı yapılacak önleyici veya nihai saldırının başarısız olacağını göstermeyi amaçlıyor açıklamasını yaptı. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Nükleer Silah Uzmanı Ankit Panda ise "Kuzey Kore'yi ciddiye alma eğilimindeyim ancak bunun bir aldatma/psikolojik harekat girişimi olma olasılığını da göz ardı edemiyorum" dedi.

Pervasız provokasyonların bedelini ödetme sözü

Güney Kore, Kuzey'in son dönemde yoğun şekilde yürüttüğü silah testlerinden rahatsızlık duyuyor. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Daejeon Ulusal Mezarlığı'nda düzenlenen Batı Denizi Savunma Günü Anma Töreni'nde yaptığı konuşmada, Kuzey'in kıtalar arası balistik füze ve nükleer su altı dronu testlerine tepki gösterdi.

Kuzey'in nükleer silahlarını her geçen gün geliştirdiğini ve benzeri görülmemiş yoğunlukta füze provokasyonları yaptığını belirten Yoon, "Kuzey Kore'nin pervasız provokasyonlarının bedelini ödemesini sağlayacağım. Hükümetimiz ve ordumuz, Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirmeye devam etmesi ve füze provokasyonları karşısında Güney Kore Üç Eksenli Savunma Sistemi'ni önemli ölçüde güçlendirecek ve Güney Kore, ABD ve Japonya arasındaki güvenlik işbirliğini daha da sağlamlaştıracaktır" açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA