16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.08.2023 15:03 | Son Güncelleme: 17.08.2023 15:08

Kuzey Kore'de kadınlara şort yasağı

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, kapitalizmin bir parçası olduğu gerekçesiyle ülkede kadınların şort giymesini yasaklandı. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir kişi, yaz mevsiminin ortasında gelen bu yasağın ayrımcılık olduğunu söyledi
Kuzey Kore'de kadınlara şort yasağı

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kararıyla, yabancı veya kapitalist olarak kabul edilen herhangi bir davranış veya uygulamaya yönelik kısıtlamalarda son olarak kadınların şort giymesi yasaklandı. Yetkililer, diz hizasından aşağısına kadar uzanan giysiler giyen her kadının 'sosyalist görgü kuralları' ilkelerini çiğnediğini duyurdu.

İlk kıyafet yasağı değil

Sıcaklıkların 30 dereceyi aştığı yaz mevsimin ortasında getirilen şort kısıtlaması Kuzey Kore'de son zamanlarda görülen ilk kıyafet temelli yasak değil. Geçen yıl kadınlar 'kapitalist moda'yı takip ettikleri, yani dar pantolon giydikleri ve saçlarını boyattıkları için kınandı. Bir videoda bu kadınlar 'kapitalist suçlular' olarak adlandırıldı ve 'Kuzey Kore tarzı' olmayan 'uygunsuz kıyafetler' giymekle suçlandı.

Ayrımcılık yapılıyor serzenişi

Pyongan eyaletinde yaşayan ve adının açıklanmasını istemeyen bir kişi "Birçok kadın şikayet ediyor, neden erkekler şort giyebilir de kadınlar giyemez diye soruyor. Yetkililerin ayrımcılık yaptığını söylüyorlar" ifadelerini kullandı.