18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 04.10.2022 11:16 | Son Güncelleme: 04.10.2022 11:40

Liz Truss’ın U dönüşü, İngiliz basınında: Bütçe kaosu milyarlara mal olacak

İngiltere Başbakanı Liz Truss ve Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, dün yüzde 45’lik gelir vergisinde geri adım attı. Ancak yarattıkları krizle hala eleştirilerin odağındalar. Bu sabah İngiliz gazetelerinin ön sayfaları ikiliyi hedef aldı
Liz Truss’ın U dönüşü, İngiliz basınında: Bütçe kaosu milyarlara mal olacak

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng dün yaptığı açıklamayla en çok kazananlar için yüzde 45'lik en yüksek vergi oranının kaldırılmayacağını duyurdu. Bu açıklama Başbakan Truss ve Kwarteng'in, U dönüşü olarak yorumlandı. Ancak yarattıkları krizle hala eleştirilerin odağındalar. 

The Guardian’ın ön sayfasında Kwarteng’in bir fotoğrafıyla, “Tory, en yüksek vergi oranında U dönüşünden sonra sosyal yardım kesintilerini durdurmayı planlıyor” başlığı yer aldı. Ayrıca Kwarteng'in küçük düşürülmüş durumda olduğu ve bu ay, Kasım ayı sonuna kadar vadesi gelmemiş olan yeni bir mini bütçe getirmek zorunda kaldığı ifade edildi. 

i gazetesinde ise “Truss, sosyal yardım kesintileri konusunda yeni Tory isyanıyla karşı karşıya” başlığı Başbakan’ın bir fotoğrafıyla yer aldı. Haberde Truss’ın  liderliği üzerindeki gerilimlerin arttığı belirtildi.

Financial Times, “Kwarteng, vergideki U dönüşünden sonra borç kesintisi planlarını hızlandırıyor” başlığını kullandı. Orta vadeli mali hedefler ve tahminlerin bu ay yayınlanması bekleniyor. 

Diğer bazı gazeteler ise daha sert başlıklar tercih etti. Mirror, “Felaket konferansı” ve “Hasar tamamlandı” başlıklarını ilk sayfasına taşıdı. Truss ve Kwarteng’in fotoğrafının yer aldığı sayfada, “Bütçe kaosu hala milyarlara mal olacak” ifadeleri kullanıldı. 

The Times’ta Maliye Bakanı’nın fotoğrafını kullandı ve Parlamento Üyesi Priti Patel’e atıfta bulunarak, “Patel, Tories ekonomiyle ya yaşatılacak ya öldürülecek diye uyardı” başlığını attı. 

Daily Espress ise Liz Truss sözlerini başlığına taşıdı: “Başbakan: Bize bağlı kalın, güveninizi ödüllendireceğiz” başlığını attı.