06 Mayıs 2025, Salı Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 26.01.2025 15:28 | Son Güncelleme: 26.01.2025 16:35

İsrail'in bugünkü Lübnan saldırılarında ölü sayısı artıyor

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun bugün düzenlediği saldırılarda 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 83 kişinin yaralandığını duyurdu
Arşiv
Arşiv
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Lübnan ile ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail ordusunun ülkenin güneyinden çekilmesi gereken süreyi uzatması sonrasında bölgede gergin bekleyiş devam ediyor. Bekleyiş sürerken Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail'in bugün Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 83 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Süre bugün doldu

Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşması 27 Kasım 2024'te yürürlüğe girerken, buna göre İsrail ordusunun 60 gün içerisinde işgal ettiği bölgeden çekilmesi gerekiyordu. Söz konusu süre, 26 Ocak'ta yerel saatle 04.00'te dolarken, İsrail güçlerinin bazı bölgelerdeki varlığı sürüyor.

Bu arada geçen sürede 659 kez ateşkesi ihlal ettiği belirtilen İsrail'in, Lübnan topraklarından hala çekilmemesi gerilimi tırmandırıyor. 

Hizbullah ve İsrail çatışması sonucu yapılan ateşkes

Hamas'ın İsrail'e 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırıların hemen ardından başlayan çatışmalara da Lübnan da Hizbullah nedeniyle dahil olmuştu. İran'ın liderlik ettiği Direniş Ekseni'nin en kuvvetli gücü Hizbullah ve İsrail arasında, sınır hattında 8 Ekim'de başlayan kontrollü çatışmalar, Eylül 2024'te şiddetlenmişti. Lübnan'a bombardımanını artıran İsrail, kara saldırılarının ardından bazı bölgeleri işgal etti.

İsrail, 2 Ocak'ta Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye'de Hamas liderlerinden Salih el-Aruri'ye ve 30 Temmuz'da Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın "sağ kolu" Fuad Şükür'e suikast düzenledi. Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, 27 Eylül'de yine Dahiye bölgesinde İsrail ordusunun düzenlediği şiddetli bombardıman sonucunda öldürüldü.

Nasrallah'ın kuzeni ve halefi olarak bilinen Haşim Safiyuddin ise 3 Ekim'deki İsrail saldırısıyla hayatını kaybetti. İsrail ordusu, Ekim 2024'ten beri Lübnan'ın Litani Nehri'nin güneyine askerlerini konuşlandırdı. Hizbullah ve İsrail arasında yaşanan çatışmalar sonrasında, Lübnan ve İsrail arasında 27 Kasım'da yürürlüğe giren ateşkes anlaşması yapıldı. Buna göre, İsrail ordusunun 60 gün içinde Lübnan'ın güneyinden kademeli olarak çekilmesi, Hizbullah unsurlarının ise silahsızlandırılarak Litani Nehri'nin kuzeyine geçmesi öngörülüyor.

Lübnan'ın resmi verilerine göre, 5 milyon civarında olduğu tahmin edilen nüfusa sahip ülkede, çatışmalar sebebiyle yaklaşık 1,9 milyon kişi yerinden edilirken, 40 binden fazla konut yıkıldı. İsrail'in Lübnan saldırılarında yaklaşık 960'ı kadın ve çocuk, 222'si sağlık çalışanı olmak üzere 3 bin 823 kişi öldü, 15 bin 859 kişi yaralandı.

Beyaz Saray süreyi uzatmak istiyor

İsrail ordusu, 24 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güneyinden çekilme sürecinin 60 günden fazla sürdüğünü ve bu durumun anlaşmaya aktarıldığını savunarak, 26 Ocak'ta tam çekilmeyi tamamlayamayacağını açıkladı. ABD'de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes ise İsrail ve Lübnan arasındaki ateşkesin acilen uzatılması gerektiği yönünde çağrıda bulundu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ise 25 Ocak'ta Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'la görüşmesinde, ateşkes anlaşması için gerekli tedbirlerin alınması çağrısı yaptı.

Kaynak: AA