19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2024 14:31 | Son Güncelleme: 05.09.2024 15:35

Macron iki ayın sonunda kararını verdi: Yeni Başbakan Michel Barnier

Erken seçimlerden sonra haftalar süren görüşmelerde sol ittifakın başbakan adayını reddeden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, merkez sağdan Avrupa Birliği'nin eski Brexit müzakerecisi Michel Barnier'i yeni başbakanı olarak atadı
Macron iki ayın sonunda kararını verdi: Yeni Başbakan Michel Barnier

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sonuçsuz kalan bir erken seçimin ardından haftalarca süren görüşmelerin sonrası Avrupa Birliği'nin eski Brexit müzakerecisi Michel Barnier'i yeni başbakanı olarak atadı. 73 yaşındaki Barnier, 2016-2021 yılları arasında AB'nin İngiltere ile bloktan çıkış görüşmelerine liderlik etti. Muhafazakâr siyasetçi bundan önce çeşitli Fransız hükümetlerinde görev aldı ve aynı zamanda AB Komiserliği yaptı.

Macron geçtiğimiz haftalarda bir dizi potansiyel başbakanı değerlendirdi ancak hiçbiri istikrarlı bir hükümeti garanti edecek kadar destek toplayamadı ve Barnier hükümetinin reformları askıda kalan bir parlamento tarafından kabul ettirebileceğinin garantisi yok. Ancak en azından temmuz başında yapılan seçimlerin ardından parlamentodaki en büyük partilerden biri olan aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN), bugün erken saatlerde, belirli koşulları yerine getirmesi halinde Barnier'i reddetmeyeceğinin sinyalini verdi. 

Barnier sadık bir Avrupa yanlısı. 2021'de muhafazakar partisinin cumhurbaşkanlığı seçimleri için başarısızlıkla sonuçlanan adaylığı sırasında söylemini önemli ölçüde sertleştirdi ve göçün kontrolden çıktığını ifade etti. Bu Ulusal Birlik tarafından da sık sık dile getiriliyor. Macron'un haziran ayında parlamentoyu erken seçime götürme kumarı, merkezci koalisyonunun düzinelerce sandalye kaybetmesi ve hiçbir partinin mutlak çoğunluğu kazanamamasıyla geri tepti.

Seçim sonrası kaosu

Solun Yeni Halk Cephesi ittifakı seçimleri ilk sırada tamamladı ancak diğer partilerin hemen ret oyu vereceklerini söylemesi üzerine Macron onlardan hükümet kurmalarını istemeyi reddetti. Bunun yerine seçimini yapmak için haftalarca bekledi. Yeni bir hükümet kurulmasına rağmen siyasi felç devam etseydi bile Macron gelecek yıl temmuz ayına kadar yeni bir erken seçim çağrısı yapamazdı. RN milletvekili Sebastien Chenu BFM TV'ye yaptığı açıklamada aşırı sağcı partinin Barnier'in göç ve Fransa'nın seçim sisteminin değiştirilmesi konusunda ne söyleyeceğini görmek için bekleyeceğini söyledi.

Yine RN'den milletvekili Laurent Jacobelli, parlamentonun mümkün olan en kısa sürede feshedilmesinin şart olduğunu, bunun da temmuz başında olacağını söyledi. Jacobelli TF1'e verdiği demeçte “RN mümkün olan en kısa sürede parlamentoyu feshetmeyi ve parlamento seçimlerinde görece temsili tesis etmeye kararlı bir başbakan istiyor” dedi. Yine de RN Barnier konusunda pek hevesli değildi. Jacobelli, “Fransa'yı 40 yıldır yönetenleri naftalinden çıkarıyorlar” dedi.

Barnier hakkında bazı önemli bilgiler:

  • 1951: 9 Ocak'ta Fransız Alpleri'ndeki Grenoble şehrinin banliyösü La Tronche'da doğdu.
  • 1978: 27 yaşında Gaullist, merkez sağ Savoie bölgesini temsilen parlamentoya seçildi.
  • 1992: Seçim bölgesi Albertville'de düzenlenen Kış Olimpiyatları'nın eş organizatörü, bu etkinlik hala kamuoyundaki imajının merkezinde yer alıyor.
  • 1993-95: Çevre Bakanı.
  • 1995-97: Fransa'nın Avrupa Bakanı.
  • 1999-2004: Birlik bütçesinin üçte birini oluşturan hibe ve sübvansiyonlardan sorumlu AB bölgesel politika komiseri.
  • 2004-05: Dışişleri Bakanı.
  • 2007-09: Tarım bakanı.
  • 2009-10: AB milletvekili.