25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2023 18:24 | Son Güncelleme: 21.05.2023 18:26

Macron Moğolistan'ı ziyaret eden ilk Fransız cumhurbaşkanı oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da resmi temaslarını sürdürüyor
Macron Moğolistan'ı ziyaret eden ilk Fransız cumhurbaşkanı oldu

G7 Liderler Zirvesi için bulunduğu Japonya'dan bu ülkeye geçen geçen Macron, Moğolistan'ı ziyaret eden ilk Fransız cumhurbaşkanı oldu. Macron, burada baş başa görüştüğü Moğolistanlı mevkidaşı Ukhnaagiin Khurelsukh ile yaptığı ortak basın açıklamasında, "Rusya-Ukrayna savaşının sonuçları, sadece Avrupa'yı etkilemekle kalmayacak." ifadesini kullandı.

Fransız firma uranyum madeni işleyecek

Moğolistanlı mevkidaşıyla yenilenebilir enerji ve tarım başta olmak üzere birçok konuyu ele aldıklarını aktaran Macron, ülkede uranyum madeni işletmek için proje yürüten Fransız Orano'nun Moğolistan makamlarıyla yürüttüğü çalışmanın önemli olduğunu vurguladı.

Şirketin faaliyetlerini çevreye zarar vermeden gerçekleştireceğini ifade eden Macron, ayrıca nükleer enerji dahil iki ülkenin sıfır karbon ve biyoçeşitlilik alanında bir yol haritası çizdiğini aktardı.

Moğolistan ile stratejik ortaklık meselelerini de ele aldıklarını belirten Macron, ayrıca uzaya uydu gönderme konusunda işbirliğini ele aldıklarını kaydetti.

Macron, ülkede Fransızca'nın 60 yıla yakındır öğretildiğine işaret ederek, Moğolistanlı öğrencilerin burslu olarak Fransa'da eğitimlerini devam ettirebilmelerini konuştukları ifade etti. Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh da Fransa ile 1965'ten beri güçlü ilişkiler yürüttüklerini, bu ülkenin önemli ortakları arasında olduğunu söyledi.

Fransa'nın Moğolistan'ın BM üyeliğini desteklediğin belirten Khurelsukh, Macron'un ziyaretinin ilk olması bakımından tarihi bir değer taşıdığı değerlendirmesinde bulundu. Khurelsukh, iki ülke arasında ilişkilerin derinleştirilmesi için tarım, çevre, felaketlerle mücadele, sağlık, kültür, enerji ve iletişim dahil birçok konuda işbirliğini ele aldıklarını aktardı.

Kaynak: AA