27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.04.2023 18:56 | Son Güncelleme: 06.04.2023 19:22

Macron, Putin’in ikna edilmesi için Çin'den yardım istedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’den Ukrayna savaşının sona ermesi için Rusya’nın ikna edilmesi konusunda katkı vermesini istedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Görüşme, Cumhurbaşkanı Macron'un resmi ziyareti kapsamında Çin'de gerçekleşti. Görüşme öncesi kısa bir açıklama yapan Macron, “Ukrayna'daki Rus saldırganlığı uluslararası istikrara bir darbe vurdu. Rusya'yı yeniden mantıklı düşünmeye ve herkesi yeniden müzakere masasına oturtma konusunda size güvenebileceğimi biliyorum" dedi. Macron ayrıca Çin lideri Şi’den Rusya'ya nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin uluslararası kurallara uyması için baskı yapmasını istedi.

Macron'un Çin’e yaptığı ziyarete AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de eşlik ediyor.

Avrupa Birliği’nin Çin’le imzalamış olduğu yatırım anlaşmasını 2021 yılında askıya almasının ardından AB temsilcisinin de bu ziyarette yer alması Brüksel ve Pekin ilişkilerinin geleceği açısından önem taşıyor.

İyi polis- kötü polis rolü oynayacaklar

Macron, Pekin’e vardığında basına yaptığı açıklamada Avrupa'nın Çin ile ticari ve diplomatik bağların azaltılmasına karşı çıkmasını gerektiğini belirterek, bazılanının Çin ile Batı asında "kaçınılmaz bir sarmal" olarak gördüğü gerilimi reddetmesi gerektiğini söylemişti. Reuters ise bazı yorumculara atıfta bulunarak Pekin’e karşı ılımlı bir mesaj verecek Macron ve daha sert mesaj vermesi beklenen von der Leyen’nın Çin ile ilişkilerde iyi polis- kötü polis rolünü oynayacağı görüşünü dile getiriyor.