19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 16.03.2023 18:12 | Son Güncelleme: 16.03.2023 18:29

Macron’un 49.3 kumarı

Fransa’da büyük protestolara neden olan emeklilik yaşının yükseltilmesine dair yasa tasarısı Parlamento’da da gerilim artırdı
Macron’un 49.3 kumarı

Fransa Cumhurbaşkanı Emannuel Macron, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkartılmasını öngören yasanın Parlamento’dan geçemeyebileceğini öngörerek, Anayasa’nın 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasını devreye soktu. 

Başbakan Elisabeth Borne tarafından uygulanacağı açıklanan ve kamuoyunda Madde 49.3 diye bilinen düzenleme şöyle işliyor:

Hükümet bir yasayla ilgili 49.3’ü uygulayacağının açıklayınca muhalefet, en az 58 milletvekilinin katılımıyla 24 saat içinde hükümet hakkında güven oylaması isteme hakkına sahip oluyor. Hükümetin güven oylamasını kaybetmesi halinde , 49.3 uygulanan yasa tasarısı reddedilmiş sayılırken, hükümet de düşüyor. Güven oylamasını kazanması halinde hükümet görevine devam ederken, yasa da kabul edilmiş oluyor.

Başbakan'a istifa çağrısı

Son iki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Macron’a karşı kaybeden Marine Le Pen başkanlığındaki Ulusal birlik Partisi’nin hükümet hakkında gensoru önergesi bekleniyor. Le Pen, yaptığı konuşmada hükümetin başarısızlığa uğradığını ileri sürerek Başbakan Elisabeth Borne’a istifa çağrısı yaptı. 

Fransa Anayasası’na 2008 yılında eklenen 49.3 maddesi bir yasama yılında sadece bir kez uygulanabiliyor. Bütçe ve sosyal güvenliğe ilişkin tasarılarda ise uygulama sınırlaması yok. Tartışmalı emeklilik yasası 49.3 kapsamında Parlamento’dan geçerse, Senato’ya sevk edilecek. Senato onaylarsa, kesinleşmesi için Parlamento’da yeniden kabul edilmesi gerekiyor. Senato'da onaylanan yasanın hükümetin Parlamento’daki ikinci oylamada da 49.3’ü devreye sokması bekleniyor. 

Fransa sokakları uzun süredir emeklilik yaşının yükseltilmesi planlarına karşı verilen mücadeleye sahne oluyor. Uçak, tren ve metro seferlerinde büyük aksaklıklar yaşanırken, Paris’te sokaklarda 7 bin ton çöp  biriktiği belirtiliyor. Günlük hayatın neredeyse felç olmasına karşın yapılan anketlerde halkın en az üçte ikisinin protestolara destek verdiği görülüyor.