18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2022 10:56 | Son Güncelleme: 29.11.2022 11:06

Mauna Loa yanardağı 38 yıl sonra harekete geçti

ABD'nin Hawaii eyaletindeki Dünyanın en büyük aktif yanardağı  Mauna Loa'da 38 yıl sonra patlama meydana geldi. Yetkililer önlem olarak en kötü ihtimale hazırlanılması talimatı verdi
Mauna Loa yanardağı 38 yıl sonra harekete geçti

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), dünyanın en büyük aktif yanardağında yaşanan patlamanın çok dinamik olabileceği ve akış yönü ile hızının değişebileceğine ilişkin ada sakinlerini uyardı. Yetkililer, lav akış yönünün hızla değişebilme ihtimaline karşı ada sakinlerinin olası bir tahliyeye ve en kötü senaryoya hazır olması gerektiğini belirtti.

Hawaiian Volkan Gözlemevinden Ken Hon, 38 yıl sonra meydana gelen büyük patlamanın ardından artçı depremler yaşandığını aktardı. Sağlık yetkilileri, Hawaii Adası'nın hava kalitesinin izlendiğini ve şu an iyi durumda olduğunu bildirdi.

Mauna Loa hakkında

Amerika Birleşik Devletleri'de Büyük Okyanus adalarından oluşan Hawaii eyaleti'nin Big Island'ın (Büyük Ada) güneyindeki; Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı içerisinde yer alan 4 bin 169 metre rakımlı bir aktif kalkan volkandır. Hawaii dili ile bu dağın Mauna Loa olan ismi "Uzun Dağ" anlamına gelmektedir.

Mauna Loa Dağı Hawaii Adaları'nı oluşturan beş volkandan biridir. Hawaii adalarının en aktif volkanı olan Kilauea Yanardağı'nın çok yakın komşusudur. Mauna Loa Dağı'nın hacminin 75 bin 000 km³ olduğu tahmin edilmiştir. Bu hacmi ve kapladığı arazının yüzölçümü itibarıyla Mauna Loa Dağı Dünya'nın en büyük yanardağı yapıyor. 

Mauna Loa Dağı devamlı aktif yanardağ olup 400 bin yıl önce deniz yüzüne çıktıktan sonra zaman zaman büyük şiddetli püskürmelere sahne olmaktadır. 1843'te çok iyi gözlemlenip belgelenen püskürmeden sonra belgelenen 33 tane püskürme yapmıştır. Mauna Loa'nın en son püskürmesi 24 Mart-15 Nisan 1984'te olmuştur. Bu son püskürme hiçbir insan ve madde zayiatına neden olmamıştır. Fakat bu adada bulunan Hilo şehri 19. yüzyılda yanardağının püskürtüp dağdan aşağı akıp yayılan lava örtüsü üzerine kurulmuş olduğu bilinmektedir. 1926 ve 1950 püskürmeleri ise bazı köylerin üstüne yayılıp bu köyleri lav kayaları altında bırakmıştır.

Kaynak: AA