17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.09.2024 09:47 | Son Güncelleme: 08.09.2024 10:01

MI6 ve CIA başkanı birlikte uyardı: Dünya düzeni Soğuk Savaş'tan bu yana görülmemiş bir tehdit altında

İngiltere ve ABD dış istihbarat servislerinin başkanları ortak kaleme aldıkları makalede, uluslararası dünya düzeninin Soğuk Savaş'tan bu yana görülmemiş bir şekilde tehdit altında olduğuna dair uyarıda bulundu
Ukrayna’da Zaporizhzhia böglesinde, 118. Mekanize Birlikeri
Ukrayna’da Zaporizhzhia böglesinde, 118. Mekanize Birlikeri

İngiltere istihbarat servisi MI6 Başkanı Sir Richard Moore ve ABD istihbarat servisi CIA'in Başkanı William Burns, Financial Times'a yazdıkları ilk ortak makalede, Ukrayna'daki savaşın yaklaştığını gördüklerini ve Kiev'e yardım etmek için kısmen sırları ifşa ederek uluslararası toplumu uyarabildiklerini yazdılar.

"Putin'in iktidarının zayıfladığına dair bir kanıt yok"

Güvenlik servisleri şefleri cumartesi günü Londra'da Financial Times tarafından düzenlenen etkinlikte ilk kez birlikte kamuoyu önüne çıktılar. Konuşmacılarla ilgili ayrıntılar sahneye çıkmalarından birkaç dakika öncesine kadar gizli tutuldu. İki başkan kurumları arasındaki yakın çalışma ortaklığını vurguladılar. Burns katılımcılara Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki Rus topraklarını ele geçirmesinin önemli bir taktik zafer olduğunu ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarının zayıfladığına dair bir kanıt görmediğini söyledi. 

Ukrayna'dan Batı'ya, daha fazla silah tedarik etmesi ve bunların Rusya içinde kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırması yönünde çağrılar yapıldı. Bunun yapılmaması bazen Moskova'nın nasıl tepki vereceğine dair korkulara bağlandı. Ancak istihbarat şefleri bunun Ukrayna'ya verilen desteği caydırmaması gerektiğini belirttiler. Burns, “Hiçbirimiz savaşın tırmanma riskini hafife almamalıyız” dedi. Burns, 2022'nin sonlarında Rusya'nın savaş alanındaki gerilemelere yanıt olarak taktik nükleer silahları kullanma olasılığının gerçek bir risk olduğunu söyledi. Burns, Rus yetkililere bu silahların kullanımının sonuçları konusunda uyarı mesajları iletti. CIA Direktörü, "Ancak ben hiçbir zaman ki bu benim kurumumun görüşüdür  gereksiz yere gözümüzün korkutulması gerektiğini düşünmedim. Putin bir kabadayı. Zaman zaman kılıç şakırdatmaya devam edecektir" diye konuştu. 

Sir Richard Moore, Rus istihbarat servislerinin Avrupa'da sabotaj ve kundaklama gibi gizli operasyonlar gerçekleştirme konusundaki istekliliğinin artmasıyla ilgili bir soru üzerine, saldırıları gerçekleştirmek için suçluları kullanmalarının bir dereceye kadar çaresizliğe işaret ettiğini söyledi.  “Rus istihbarat servisleri bazı davranışlarında biraz vahşileştiler” dedi. Burns, komploların bazen amatörce görünse bile yine de “pervasız ve tehlikeli” olabileceğini de sözlerine ekledi.

FT'deki yazıda, “Uluslararası dünya düzeninin, göreceli barış ve istikrara yol açan ve yükselen yaşam standartları, fırsatlar ve refah sağlayan dengeli sistemin Soğuk Savaş'tan bu yana görmediğimiz bir şekilde tehdit altında olduğuna şüphe yok" ifadeleri yer aldı. Ayrıca başkanlar, bu riskle başarılı bir şekilde mücadele etmenin Birleşik Krallık ve ABD arasındaki özel ilişkinin temelini oluşturduğunu da sözlerine eklediler.  Makaleye göre her iki ülkenin karşı karşıya olduğu benzeri görülmemiş tehditler dizisinden biri de Rusya'nın Şubat 2022’deki işgalinin ardından üçüncü yılına giren Ukrayna'daki savaş.

"Ukrayna'ya destek hayati"

FT gazetesi için kaleme aldıkları ortak makalede her iki isim de Ukrayna'yı destekleme konusunda rotayı korumanın her zamankinden daha hayati olduğunu belirterek Putin'in başarılı olamayacağını söyledi. Çatışmanın, teknolojinin savaşın gidişatını nasıl değiştirebileceğini gösterdiğini ve “uyum sağlama, deneme ve yenilik yapma” ihtiyacını vurguladığını söylediler.

Yazıda şu ifadeler yer aldı: Ukrayna'nın ötesinde, Rus istihbaratının Avrupa genelinde yürüttüğü pervasız sabotaj kampanyasını ve aramızı açmak üzere tasarlanmış yalan ve dezenformasyonu yaymak için teknolojiyi alaycı bir şekilde kullanmasını engellemek için birlikte çalışmaya devam ediyoruz.

Çin'in yükselişi başlıca sorun

Her iki dış istihbarat servisi de Çin'in yükselişini yüzyılın başlıca istihbarat ve jeopolitik sorunu olarak görüyor. İkili, servislerini “bu önceliği yansıtacak şekilde” yeniden organize ettiklerini yazdı. Ayrıca Orta Doğu'da itidal ve gerilimin azaltılması için çok çaba sarf ettiklerini ve bir ateşkes ve rehine anlaşması sağlamak için durmaksızın çalıştıklarını belirttiler. Ateşkes çabalarının merkezinde yer alan Burns, FT etkinliğinde gelecek  günlerde daha ayrıntılı bir teklifin gelebileceğini belirtti.