17 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.09.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

MS Estonya’nın gizemi 27 yıl sonra çözülecek

852 kişinin öldüğü MS Estonya’nın aslında neden battığını artık öğrenmek isteyen aileler, 27 yıl sonra batığa dalış seferi düzenliyor
MS Estonya’nın gizemi 27 yıl sonra çözülecek

20. yüzyılın en büyük feribot kazasında ölenlerin yakınları, çok sayıda komplo teorisine de konu olan MS Estonia’ya özel bir keşif düzenleniyor.  Tallinn Stockholm seferini yapan MS Estonya, 28 Eylül 1994 günü batmış, çoğu İsveçli ve Estonyalı 852 kişinin öldüğü kazada sadece 137 kişi kurtulmuştu.   1997’de Estonya, Finlandiya ve İsveç tarafından yürütülen resmi ortak soruşturma, feribotun baş kapı kilitlerinin fırtınada kırılması nedeniyle battığı ve güverteleri 20 dakika içinde su bastığı sonucuna varmıştı.  Ancak hayatta kalanlardan bazıları, kazayla ilgili araştırmaların gerçek nedeni gizlediğini söylemişti. MS Estonia’nın batışından 26 yıl sonra elde edilen görüntülerin bir belgeselde yayımlanması, o güne kadar dile getirilen spekülasyonları artırırken konuyu tekrar dünya gündemine taşıdı. Görüntülerde geminin sancak tarafında yıllar önce yapılan dalışlarda nedense bir türlü bulunamayan 4 metrelik delik, oldukça net şekilde görülebiliyor. Estonya Araştırma Komisyonu’nun başkanına göre bu delik, bir denizaltıyla çarpışmanın işareti. Estonyalıların büyük kısmı da bu teoriye inanıyor. Ayrıca,  geminin torpidoyla vurulduğunu iddia edenler de var. İsveç hükümetinin batığın üzerini beton dökerek örtmek için bir dönem oldukça ısrarcı olması tüm bu şüphelerin artmasına neden oldu.  Kurbanların yakınları facianın yaşandığı günden beri sevdiklerinin cenazelerine ulaşmak istiyor. Belgesele göre, kazanın hemen ardından yapılan ilk dalışlarda cenazeleri çıkarmak mümkündü fakat siyasetçiler buna da engel oldu. Estonya, Finlandiya, İsveç arasında imzalanan ve “soygunlarla yağmaları önleme amaçlı” olduğu belirtilen “mezar dokunulmazlığı” sözleşmesi, batığın çıkarılmasını isteyenlerin elini kolunu bağlıyor.  

MS Estonya’nın burun kapağının kırıldığı açıklanmıştı. Ancak yeni görüntüler, gemide daha önce bulunamayan bir yarığı ortaya koydu.
MS Estonya’nın burun kapağının kırıldığı açıklanmıştı. Ancak yeni görüntüler, gemide daha önce bulunamayan bir yarığı ortaya koydu.
MS Estonya’nın enkazı, Fin adası Uto yakınlarındaki uluslararası sularda, 80 metre derinlikte yatıyor. Yeni dalışı organize eden Mare Liberum isimli fon, konuyla ilgili açıklamasında “Aradan geçen on yıllar boyunca çok sayıda farklı soruşturma yürütülmüş olsa da hayatta kalanlara ve ölenlerin yakınlarına MS Estonya’nın neden yok olduğuna dair kapsamlı cevaplar verilememiş” dedi. Temmuz ayında oluşturulan fon, yaklaşık 800 bin avroya mal olan iki haftalık bir dalış seferi düzenliyor. Projede, Alman RS Offshore şirketinden kiralanan, üzerinde dört su altı robotu ile bulunan bir araştırma gemisi kullanılacak. Ekipte dört dalgıç var. Discovery+ imzalı “Estonya” belgeseli, BluTV üzerinden izlenebiliyor.