27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2022 17:08 | Son Güncelleme: 12.04.2022 21:14

New York, Brooklyn metrosundaki saldırıda birden fazla insan öldü

ABD'nin New York kentinde Brooklyn'deki bir metro istasyonunda çok sayıda kişinin silahla vurulduğu ve patlayıcı madde bulunduğu bildirildi
Bu sabah Brooklyn metrosundaki saldırı sonrası olay yerine gelen polisler (Fotoğraf: Andrew Hinderaker/The New York Times)
Bu sabah Brooklyn metrosundaki saldırı sonrası olay yerine gelen polisler (Fotoğraf: Andrew Hinderaker/The New York Times)

Michael Gold, Ashley Southall ve William K. Rashbaum / The New York Times

New York City pandemiden kurtulmak için mücadele ederken, bu sabah kamu güvenliğiyle ilgili endişeleri artıran şiddetli bir olay yaşandı. Yetkililer bu sabah en yoğun olan zamanda, Brooklyn metro istasyonundaki bir platformda birden fazla kişinin vurulduğunu açıkladı.

New York Şehri İtfaiye Teşkilatı yaralanan 13 kişiden bazılarına mermi isabet ettiğini söyledi. Teşkilat sözcüsü kurbanların yaraları ve durumları hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Bir kolluk kuvveti yetkilisi, polisin gaz maskeli ve turuncu inşaat yeleği giyen bir adamı aradığını söyledi.

Polis birimi sözcüsü, polislerin sabah 8.30 sularında D, N ve R hatlarının Sunset Park mahallesinden geçtiği 36. Sokak’a çağrıldığını belirtti. Polisler istasyonun içinde duman olduğuna dair raporlar da almışlardı.

Saldırıda yaralanan bir yolcu ambulansa bindiriliyor (Fotoğraf: Andrew Hinderaker/The New York Times)

Ulaşım yetkilileri D, N ve R hatlarındaki tren yolculuklarının soruşturma nedeniyle erteleneceğini söyledi. Kentin metrosunu işleten Metropolitan Transportation Authority bu kısa sürede hiçbir ek ayrıntıya ulaşılamadığını söyledi.

New York'ta artan saldırılar

New York'ta silahlı saldırılar bu yıl arttı. Şiddet içeren silah suçlarındaki artış, ocak ayında göreve başladığından bu yana Belediye Başkanı Eric Adams'ın odak noktası oldu.

Emniyet Müdürlüğü istatistiklerine göre 3 Nisan'a kadar silahlı saldırılar geçen yılın aynı dönemine göre 260'tan 296'ya yükseldi.

2018'de en düşük seviyedeydi

Silahlı saldırılar bu artış öncesi 2018 ve 2019 yıllarında tarihin en düşük seviyelerindeydi. Kent hala geçmiş yıllara göre daha güvenli olmaya devam ediyor. Ancak New York sakinlerinin çoğu, pandemi kısıtlamaları kaldırıldıktan sonra, kenti 2020 baharına kıyasla daha tehlikeli olarak görüyor.

Eski bir polis olan Adams, kent sakinlerine güvence vermeyi ve silah suçlarını engellemeyi öncelik haline getirdi. Yakın zamanda yedi yeni anti-silah polis birliği oluşturdu. Kolluk kuvvetleri, geçen ay “yaşam kalitesi” olarak nitelendirdikleri suçların peşine düştü. İzledikleri bu strateji, zamanında cüzi suçları daha sert bir şekilde denetleyerek büyük olanları engellemeye dayanan, kentin geçmişte uyguladığı “kırık cam” polisliğini andırıyor.

Belediye başkanı, görev süresinden aylar önce toplu taşıma liderlerinin tren ve istasyonları denetlemek için daha fazla yardım istediği metro sisteminde de benzer bir yaklaşım benimsedi.

© 2022 The New York Times Company