19 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2023 12:25 | Son Güncelleme: 07.08.2023 13:22

Ofisten çalışmakta güçlük çekenler: Bunun aslında bilimsel bir nedeni ve çözümü var

Hayatımıza 2020'de giren pandemi iş yapış biçimlerini radikal biçimde değiştirdi. Evden çalışma ya da hibrit model birçoğumuza cazip geliyor. Peki ofisten çalışmak artık gereksiz mi? İşte bilim insanlarının bu soruya verdiği ayrıntılı yanıt...
Ofisten çalışmakta güçlük çekenler: Bunun aslında bilimsel bir nedeni ve çözümü var

Ofiste çalışırken halen eski havanıza dönemediyseniz bunun bilimsel bir açıklaması olabilir. Hibrit çalışma düzenlemeleri aklınızı karıştırıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre; yarısı boş ofis ortamlarını inceleyen bıkkın patronlar, 2020 öncesi ofiste tam zamanlı çalışan birinin eskisi gibi ofise gelmesinin bir anlamı olmadığını söylüyor. Fakat nörologlar ve davranış bilimciler, etkili biçimde yan yana çalışmaya yönelik kolektif bellek yitiminin onlar için çok anlamı olduğunu söylüyor.

UCLA David Geffen Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Başkanı Thomas Carmichael’e göre; bazı çalışanlar açık ofis ortamında iş yapmak için gereken akıllarındaki kas hafızasını yitirdiler ve gevşek kol kasları gibi o kasın da güçlendirilmesi için çalışmak gerekiyor. 

Evden çalışanlar bu çözümü beğenmeyebilir

Carmichel, yıllarca uzaktan çalıştıktan sonra beyinlerimizin seçici dikkat yeteneklerinin ve dikkat dağıtan etkenleri bloke etme maharetinin zayıfladığını söylüyor. Evden çalışmayı tercih edenler, çarelerin birinden haz etmeyebilir: Kendinizi daha sık ofisten çalışır hale getirin. Carmichel, ‘’Beyin gerçekten olasılıkları anlamada iyidir; yani ‘Bunu evdeyken bitireceğim’ diyorsak, onu da öğrenemiyoruz’’ diyor. Örgütsel Psikoloji Uzmanı Carhleen Swody’ye göre; evden çalışmanın ne kadar etkili olabileceğini bilmek, içten içe kaynayan bir mutsuzluk yarattı. Birçok çalışan sosyal ofis alanlarında kesintisiz özerkliklerini kaybettiler.

Üretken olmak neredeyse imkansız

New York City’de kıdemli yazılım uzmanı olarak çalışan Maryia Babinova, 2021’de haftada birkaç gün ofise gitmeyi denedi ve ofisten çalışmanın üretken olmayı neredeyse imkansız kıldığını gördü. ‘’Günün ilk 30-45 dakikası herkese merhaba demekle geçiyor’’ diyen Babinova, ofisteki ufak zaman kayıplarının bile büyük bir rahatsızlığa dönüştüğünü ifade ediyor: Ofisteki kahve makinesine kısa bir yolculuk bile, sıra olduğunda, 15 dakika kadar alabilir. Evde kafeinin parmaklarnın ucunda olduğunu ve onu işin başında tuttuğunu anlatan Babinova, artık yalnızca eksi arkadaşları farklı şehirlerden geldiğinde bizzat ofise gidiyor. Ofiste yoğun mental yük gerektirmeyen işler üzerinde çalışıyor, böylece o işleri tamamlayabiliyor.

‘Ya olsaydı’ denizince boğulma riski

İşyerinde geçirilen vakit üzerine çalışan London School of Economics’ten öğretim üyesi Laura M. Giurge, sürekli olarak 2023’ün ofis gerçeklikleri ile alternatif uzaktan çalışma ortamlarını mukayese etmek, çalışanların yeni şartlara alışma dertlerini pekiştirebileceğini söylüyor. İnsanlar şartlar farklı olsaydı hayat nasıl bir şeye benzerdi diye düşünmeye başladığında, kendilerini süratle ‘olmayan bir şeyi varmış gibi düşünme’ olarak bilinen bir psikolojik kavram olan ‘’ya olsaydı’’ denizinde boğulurken bulabilir. Giurge, ‘’Artık ofise gittiğimizde ev ofislerimizin karşı olgularına sahibiz. İşlerin ne kadar daha iyi olacağını, ne kadar daha fazla iş yapabileceğimizi biliyoruz’’ diyor.

Sessizliğe alışınca…

Birçok işyeri artık daha az kalabalık olduğu için daha sessiz ve bu da abartılı hissettiren, insanları gün boyu tekrar tekrar sarsan ani bir gürültüyle kesilmiş ölüm sessizlikleri dönemleri olabileceği anlamına geliyor. Bir gün evde çalışma yalnızlığı ile sonraki gün gürültülü bir ofis arasında geçiş bile benzer bir etkiye sahip olabilir. Cornell University’de Örgütsel Davranış Profesörü Vanessa Bohns, ‘’İyi iş çıkarmak için kendimizi sil baştan tüm bu dikkat dağıtıcılara alıştırmak durumundayız’’ diyor. Bohns, arkaplandaki gürültüye alışmanın 20 dakika aldığını gösteren bir araştırmaya dikkat çekiyor fakat gürültü geri gelmeden önceki beş dakikalık sessizlik beyin süreçlerini tekrar başlatmaya zorluyor. 

Microsoft’un dikkat çeken araştırması

Pek çok işçi ve pek az patron artık ofisi işbirliği alanı olarak görüyor. Microsoft tarafından geçen yıl yayınlanan geniş çaplı bir araştırmada, çalışanların yüzde 84’ü çalışma arkadaşlarıyla bağlantı kurmayı yüz yüze çalışma için önemli bir motivasyon olarak gördüğünü söyledi. Yüzde 70’ten fazlası doğrudan ekip arkadaşlarının orada olduğunu bilseler daha sık ofise gideceklerini söyledi. Microsoft Future Work Genel Müdürü Colette Stallbaumer, ‘’Veriler ofisi yalnızca odaklanılmış işlerin halledileceği yer olarak göremeyeceğimizi gösteriyor'' dedi.