02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2023 10:26 | Son Güncelleme: 14.03.2023 11:22

Papa Françesko: Rahiplerin evlenmesinde çelişki yok, bekarlık geçici bir emirdir

Papa Françesko, rahiplerin seks yapma yasağını geçici olarak nitelendirerek bin yıllık bekarlık kuralını masaya yatırarak gözden geçirdi
Papa Françesko: Rahiplerin evlenmesinde çelişki yok, bekarlık geçici bir emirdir

Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Papa Françesko, 11. Yüzyıl'dan rahipler tarafından uygulanan bekarlık kuralı için "Bir rahibin evlenmesinde bir çelişki yok. Katolik Kilisesi'nde bekarlık geçici bir emirdir" dedi. Vatikan'ın uygulamayı tekrar değerlendirip değerlendirmeyeceği konusuna Ortodoks Kilisesi örneğiyle yanıt veren Papa, "Aslında Ortodoks Kilisesi'ndeki herkes evlidir veya isteyenler evlenir. Orada bir seçim yaparlar. Rahipliğe atanma töreninden önce evlenmek ya da bekar olmak gibi bir seçim var" ifadesini kullandı.

Olayın geçmişi

Geçtiğimiz senelerde Papa Francis'in bazı rahiplerin evlenmesine sıcak bakma fikrini gündeme getirmişti. Katolik Kilisesi'nin eski ruhani lideri 16. Benedikt ise bu konuyu eleştirerek şeytani yalanların bir etkisi olarak nitelendirmişti. 16. Benedikt'in konu hakkında görüşlerinin yer aldığı Kalbimizin en derinlerinden: Rahiplik, bekarlık ve Katolik Kilisesi'ndeki kriz adlı kitabının bazı bölümleri Fransız Le Figaro gazetesi tarafından paylaşılmıştı. 

16. Benedikt'in, Gineli Kardinal Robert Sarah ile birlikte kaleme aldığı ve dünyadaki rahiplere adadığı kitapta, Katolik din görevlilerinin her türlü zorluğa karşı direnmesi gerektiği, bekar kalarak bu geleneği sıkı bir şekilde devam ettirmeleri isteniyor. Eski Papa Benedikt kitabında, rahiplerin yanlış düşüncelere sahip insanların taleplerine kapılmamaları gerektiğini belirterek, "Tiyatroya benzer girişimlerle, şeytani yalanlarla ve moda olan yanlışlarla rahiplerin bekarlık geleneğini ayaklar altına almayın. Hz. İsa'nın rahipliği bize onunla bir olmamızı ve sahip olduklarımızı terk etmemizi istiyor. İşte bu sebeple rahiplerin bekar kalması gerekiyor. Tanrı'nın sözüyle dua etmek, ayin yapmak ve sahip olduğumuz güzel şeyleri terk etmeliyiz" ifadelerini kullanıyor. Evlenmenin bir erkeğin hayatını ailesine adaması anlamına geldiğini belirten 16. Benedict, "Tanrı'ya hizmet etmek için bir erkek bütün yeteneklerini ona vermelidir. Evlilik ve dini görevi bir arada götürmek imkansızdır. Bu sebeple evliliği terk ederek kendimizi tanrının hizmetine vermek, rahiplik müessesesinin en önemli kriteridir" diyor. 

Papa Francis, o dönemde de Katolik inancında rahiplerin bekar kalmasının bir gelenek olduğunu ancak bir öğreti olmadığını ifade etmekteydi.

 

Kaynak: AA