28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 06.03.2021 15:48 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Papa Francis Irak ziyaretinde konuştu: “Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz''

Irak'ı ziyaret eden Katoliklerin dini lideri Papa Francis, yaptığı konuşmada kardeşlik mesajı verdi
Papa Francis Irak ziyaretinde konuştu: “Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz''

Katoliklerin dini lideri Papa Franciscus Irak'a yaptığı ziyarete Zikar vilayetinin Ur kentinde devam ediyor. İbrahim Peygamberin doğum yeri olduğuna inanılan kente giden Papa, yerel folklor ve ezgilerle karşılandı. “Birlik, beraberlik ve inanç Ur’da başladı. Biz, İbrahim’in torunlarıyız. Birbirimizi sevmeli, birbirimizden ayrı çalışmamalıyız. Bu toprakları birlikte ihya edebiliriz“ diyen Papa Franciscus, ülkedeki terör saldırılarına da değindi: “Terör dini alet ediyor. Bizler dinin bir kılıf olarak kullanılmasına izin vermemeliyiz. Terör, tarihin bir parçası olan Irak’a da saldırdı. Din ve fikir çeşitliliğini, özgürlüğünü savunmalıyız.”

Katolik lideri barışın sağlanması konusunda ise şunları söyledi: “Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz. Barışçıl yaşamı inşa etmeden ve birbirimize destek çıkmadan barış gelmez.” Konuşmanın ardından Müslüman ve Hristiyan din adamları tarafından ortak dualar edildi.

Şiilerin dini mercisi Ayetullah Ali es-Sistani ile görüştü

Papa Franciscus, bugünkü programında ilk olarak Şiilerin dini mercisi Ayetullah Ali es-Sistani'yi Necef'teki evinde ziyaret etti. Bağdat'taki konuşmasında Irak'a hac için geldiğini belirten Papa'nın Ur'da hac merasimi yapması bekleniyor.

Sırada Erbil ve Musul var

Dün başladığı Irak ziyaretinde ülkenin başkenti Bağdat'ta Başbakan Mustafa el-Kazımi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşen Papa, yarın Erbil ve Musul'a gidecek. Kasım 2019’dan bu yana ilk kez yurt dışına çıkan Papa Francis’in Irak ziyaretini dört günde tamamlaması bekleniyor. Papa, ‘en riskli’ gezi olarak gösterilen Irak ziyareti için, “Bu gezinin sembolik bir anlamı var. Uzun yıllardır şehitler veren bir ülkeye karşı önemli bir vazife” demişti.