08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2024 20:18 | Son Güncelleme: 01.06.2024 00:24

Paris 2024 öncesi terör operasyonu: Stadyumda intihar saldırısı planlayan şüpheli gözaltında

Fransız polisi, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na yönelik terör saldırısı hazırlığında olduğu iddiasıyla bir şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. 18 yaşındaki şüphelinin Saint-Etienne kentinde oynanacak bir futbol maçında intihar saldırısı gerçekleştirmeyi planladığı belirtildi
Paris 2024 öncesi terör operasyonu: Stadyumda intihar saldırısı planlayan şüpheli gözaltında

Fransa'da 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesinde terör saldırısı hazırlığında olduğu şüphesiyle bir kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bunun olimpiyat oyunlarına yönelik engellenen ilk saldırı olduğunu söyledi. Terörle Mücadele Savcılığı, 18 yaşındaki şüphelinin IŞİD adına "şiddet içeren bir eylem" planlamakla suçlandığını duyurdu.  İlk soruşturmaya göre Çeçen uyruklu şüpheli, Olimpiyat Oyunları kapsamında birçok futbol maçına ev sahipliği yapacak olan Saint-Etienne'deki Geoffroy-Guichard Stadyumu'nu hedef alan bir saldırı hazırlığındaydı. Açıklamada, şüphelinin saldırıda "şehit olmak istediği" belirtildi.

Konu hakkında bilgilendirilen Paris Olimpiyatları Organizasyon Komitesi'nden yapılan açıklamada da "Güvenlik, Paris 2024'ün en büyük önceliğidir. Her gün İçişleri Bakanlığı ve tüm paydaşlarla yakın koordinasyon içinde çalışıyoruz ve tam olarak seferber olmaya devam edeceğiz" denildi.

Güvenlik kaygılarının odaklandığı asıl nokta ise, yüzü aşkın dünya liderinin katılacağı 26 Temmuz'daki açılış töreni. Açılışta, Sen Nehri boyunca sporcuları taşıyan teknelerin 6 kilometrelik açık hava geçit töreni gerçekleştirmesi planlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nisan ayında yaptığı açıklamada, güvenlik tehdidinin çok yüksek görülmesi halinde törenin stadyuma taşınabileceğini söylemişti. Açılış törenini 600 bin kişinin takip etmesi planlanıyordu, ancak güvenlik kaygıları nedeniyle bu sayı 300 bine düşürüldü. Fransız hükümeti turistlere açılış törenini ücretsiz izleme imkanı verilmemesine de karar verdi.