28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.01.2023 11:30 | Son Güncelleme: 10.01.2023 11:58

Pence’in çok satanlar listesindeki kitabını ekibinin aldığı ortaya çıktı

ABD eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, otobiyografisi So Help Me God (Tanrı Şahidim Olsun) ile gündemde. New York Times'ın en çok satanlar listesine 2. sıradan giren kitabın Pence'in kendi ekibi tarafından satın alındığı ortaya çıktı
Pence’in çok satanlar listesindeki kitabını ekibinin aldığı ortaya çıktı

Seçim Komisyonu'nun, ABD eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'in çok satanlar listesine giren yeni kitabı için 91 bin dolar harcadığı ortaya çıktı. Forbes'un haberine göre; Federal Seçim Komisyonu'na (FSK) sunulan rapor Pence'in ekibinin 9 Kasım 2022'de yani otobiyografi satışa çıkmadan 6 gün önce toplu satın alım yaptığını gösterdi.

New York Times listesine girdi

Pence'in otobiyografisi So Help Me God (Tanrı Şahidim Olsun) New York Times'ın kurgusal olmayan ciltli kitaplar listesine 2 numaradan giriş yaptı ve altı hafta boyunca sıralamada kaldı.

So Help Me God, Mike Pence'in karakterini şekillendiren ve onu 6 Ocak'ta yaşanan 2021 Amerika Birleşik Devletleri Kongre Binası baskınına kadar götüren olayların ve insanların tarihçesini anlatıyor.

Kitap listesinde genellikle bir kitabın toplu siparişinin yapıldığı belirtilse de, Pence'in otobiyografisinde böyle bir işaret bulunmuyor.

Fonlarla kitabını almasında yasal sıkıntı yok

Harmon, Curran, Spielberg & Eisenberg'de kampanya finansmanı konusunda uzmanlaşmış bir avukat olan Brett Kappel'e göre; Pence şu anda federal bir göreve aday olmadığı için yasal olarak seçim bağışlarını/fonlarını kendi çıkarına kullanabilir. Buna rağmen Pence'in sözcüsü Devin O'Malley, ABD eski Başkanı Yardımcısı'nın satışlardan kişisel gelir elde etmemek için ABD Federal Seçim Komisyonu’nun rehberliğinde hareket ettiğini açıkladı.

Kar etmese bile işine yarayabilir

Uzmanlara göre siyasetçiler, siyasi komiteleri kitaplarını satın aldığında doğrudan kar elde etmeseler bile, bu onlara fayda sağlayabilir. Perakendecilerden yapılan alımlar bir kitabın en çok satanlar listesine girmesine yardımcı olabilir, bu da kitabın daha fazla pazarlanmasına yardımcı olur. Politikacıların satın alımlar için bağış fonlarından yararlanabilmeleri de yayıncıların onlarla anlaşma yapma olasılığını artırabilir.

4 milyon dolar değerinde kitap anlaşması

CNN'in 2021'de bildirdiğine göre, Pence görevden ayrıldıktan sonra Simon & Schuster ile 3 milyon ila 4 milyon dolar değerinde iki kitaplık bir anlaşma imzaladı. Yayınevinin sözcüleri yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. New York Times'tan bir sözcü, bir kitabın yayın tarihinden önce satın alınmasının, en çok satanlar listesindeki bir haftalık satışına dahil olduğunu doğruladı.