15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2024 10:27 | Son Güncelleme: 19.03.2024 12:06

Politico derledi: Yıkıcı üstünlükle kazanılmış en fantastik seçim zaferleri

Putin'in bu haftaki seçimlerde yıkıcı bir oy üstünlüğü ile yerinden seçilmesinin ardından Politico 'en fantastik seçim zaferleri' başlığıyla şimdiye dek yüzde 90 oy oranı almış liderleri derledi
Politico derledi: Yıkıcı üstünlükle kazanılmış en fantastik seçim zaferleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçimleri yıkıcı bir üstünlükle kazanarak iktidarda 6 yıl daha kalmayı garantiledi. Ülkenin yasaları gereği üst üste devlet başkanlığı yapamayacak olmasına rağmen seçim öncesinde bile beşinci dönem liderliğini kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Putin ilk sonuçlara göre oyların sadece yüzde 87'sini alarak 2000 yılından bu yana kazandığı beş başkanlık seçiminde aldığı en yüksek oy oranına ulaştı. Politico, Putin'in yıkıcı zaferi sonrası onun gibi büyük başarıyla seçimleri kazanan liderlerin listesini derledi.

Kim Jong Un

Kim Jong Un 2011 yılında Kuzey Kore'nin "yüce lideri" olarak babasının yerine geçti ve aile hanedanının ülkeyi yöneten üçüncü üyesi oldu. O tarihten bu yana ülke, parlamento için genellikle yüzde 99,99 katılımın olduğu ve insanların tek adaylı bir oy pusulasında "evet" ya da "hayır" oyu kullandığı büyük ölçüde sembolik seçimler düzenledi. Her aday genellikle kendi seçim bölgelerinde oyların yüzde 100'ünü alıyor. 2014'te Kim Jong Un ve 2019'da kız kardeşi Kim Yo Jong da buna dahil.

Aleksandr Lukaşenko

Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, Ağustos 2020'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 80'ini alarak bir kez daha başa geldi. Yaygın olarak hileli kabul edilen ve Lukaşenko'nun görevini devralan Sviatlana Tsikhanouskaya'nın eşi muhalefet lideri Sergei Tikhanovsky'yi hapse atmasının ardından gelen seçim sonucu, ülke genelinde kitlesel protesto dalgasını tetikledi. Demokrasi yanlısı gruplar ve muhalefet liderleri Lukashenko'nun görevden alınması çağrısında bulundu. 1994'ten beri iktidarda olan Lukaşenko, Putin'in liderlik konusundaki tutumunu kopyalayarak muhalefete baskı uyguladı ve kendisine ömür boyu dokunulmazlık sağlamak için yasaları değiştirdi.

Joseph Stalin

Putin'den önce Stalin vardı. Sovyet diktatör 1953'te ölmeden önce otuz yıl boyunca Moskova'da iktidarda kaldı. Onun döneminde yapılan seçimler beklenildiği gibi geçti: Yüksek katılım ve oyların yüzde 100'ü rakipsiz komünist lider kullanıldı. 2024 seçimlerindeki zaferiyle Putin, Rusya'nın en uzun süre görev yapan hükümdarı olarak Stalin'i geride bırakmaya bir adım daha yaklaştı.

Beşşar Esad

Beşşar Esad, 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten babası Hafız Esad'ın ölümünün ardından 2000'de ülkenin başına geçerek Suriye devlet başkanlığı görevini yürütüyor. Esad 2014'te oyların yaklaşık yüzde 89'unu ve 2021'de yüzde 95'inden fazlasını alarak zafer kazandı. İktidarı boyunca girdiği seçimlerin hepsinin hileli olduğu kabul ediliyor. Bu büyük zaferler, Suriye'deki yıkıcı iç savaş sırasında geldi. Esad, Putin'in de yardımıyla çok taraflı muhalefeti ezerek on yıldan fazla süren bir çatışmada yüz binlerce insanı öldürdü.

İlham Aliyev

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev geçen ay yapılan seçimlerde oyların yüzde 94'üne yakınını aldı. Ülkesi bu yıl BM'nin COP29 iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olan Aliyev, dünyanın en az özgür ülkelerinden biri olarak gösterilen bir ülkeyi beşinci kez yönetmeye hak kazandı. Dış gözlemciler seçimin muhalif aktivistlere ve gazetecilere yönelik sert baskılarla gölgelendiğini söyledi.