Aralarında Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz'ın da bulunduğu çok sayıda üst düzey Alman askeri yetkili arasında gerçekleşen bir video konferansın gizli kaydı Rus kanalı RT tarafından yayımlandı. 19 Şubat'ta gerçekleşen yaklaşık 40 dakika süren görüşmede taraflar, Taurus seyir füzelerinin Ukrayna'ya teslim edilmesinin siyaseti ve lojistiğinin yanı sıra olası hedefleri de detaylı bir şekilde ele alıyordu. Bu yayın ile Moskova kimseyi zehirlemeden ya da suikast yapmadan düşmanları arasına ayrılık tohumları ekmeyi, Alman şansölyesi Olaf Scholz'u itibarsızlaştırmayı ve Ukrayna'nın kilit silahları alabilme çabasını engellemeyi başardı.
Eski bir casus olan Putin için Rusya'nın düşmanlarını (özellikle de KGB kariyerinin bir kısmını ajan yöneterek geçirdiği Almanya'yı) alt etmekten daha büyük bir mutluluk olamazdı. Putin farkında olmadan da olsa Almanya Başbakanı Olaf Scholz'dan büyük bir destek aldı. Rusların kaydı yayınlamasından birkaç gün önce Scholz, Taurus füzelerinin Ukrayna'ya gönderilmesini açıkça reddetti ve bunun Almanya'nın bir savaş bölgesine asker göndermesini gerektireceğini ve Almanya'yı Rusya'nın hedefi haline getirme riskini doğuracağını öne sürdü.
"Kimse neden engellediğini bilmiyor"
Ele geçirilen görüntülerdeki komutanlar yalnızca füzelerin Ukrayna'ya botları yere koymadan nasıl teslim edilebileceğini tartışmakla kalmıyor, aynı zamanda Scholz'un tutumuyla ilgili kafa karışıklığını da dile getiriyor. General Gerhartz bir noktada "Kimse Şansölye'nin neden engellediğini bilmiyor" diyor ve Berlin'in Taurus'u neden göndermediğine dair ortaya çıkan füzelerin düzgün çalışmadığı iddiasını "saçma" olarak nitelendirerek devam ediyor. General, söylentiyi Şansölye'ye son derece yakın bir muhabirden duyduğunu açıklıyor.
Hofreiter: Shcholz Ukraynalılara güvenmiyor
Kayıt yayınlanmadan önce bile Scholz, Almanya'nın asker konuşlandırmak zorunda kalacağı iddiası nedeniyle ciddi bir tepkiyle karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz hafta Yeşiller Partisi'nin milletvekili Anton Hofreiter, Scholz'un Taurus füzeleri hakkında "açıkça doğruyu söylemediğini" söyledi ve Almanya'nın Şansölye'nin tanımladığı türden bir hedefleme desteği olmadan Güney Kore'ye 260 füze gönderdiğini kaydetti. Hofreiter, Scholz'un isteksizliğinin gerçek nedeninin "Ukraynalılara güvenmemesi" olabileceğini öne sürdü.
Füzeyle Moskova'yı hedef alabilir
Aslında Scholz ve diğer Sosyal Demokratların Kiev'in Berlin'in doğrudan Moskova'ya saldırmak için gönderdiği herhangi bir güdümlü füzeyi kullanabileceğine dair uzun süredir devam eden bir korkuları var. Tipik olarak bir savaş uçağının göbeğinden fırlatılan Taurus'un menzili yaklaşık 500 kilometredir; bu da Ukrayna uçağının Rusya'nın başkentini menzil içerisine getirebileceği anlamına geliyor. Ancak Almanya'nın halihazırda Ukrayna'ya yaklaşık 30 milyar euroluk tank ve silah yardımı sağladığı göz önüne alındığında, pek çok güvenlik uzmanı Scholz'un Taurus'u reddetmesinin ardındaki mantığı sorguluyor.
Taurus'lar büyük bir tedarik zincirinin parçası olacaktı
Üst düzey subaylar tarafından paylaşılan bir endişe de, İngiltere ve Fransa'nın, Almanya da aynı şeyi yapana kadar daha fazla seyir füzesi göndermeye direnmeleriydi. Bunun anlamı şuydu: Almanya'nın Taurus'ları tek başına savaşın sonucunu belirlemeyecek olsa da, Ukrayna'yı suyun üstünde tutan çok daha büyük bir tedarik zincirinin parçası olacaklardı.
Kerç Köprüsü detayı
Subaylar, Taurus'un özellikle hassas olması ve bunun da Ukrayna'nın Rusya ile Kırım'ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü gibi stratejik hedefleri vurmasını kolaylaştırabileceğini öne sürdü. Subaylardan biri hava kuvvetlerinin köprünün nasıl imha edileceği konusunda "yoğun bir çalışma" yaptığını ve Ukrayna'nın bunu yapmak için 10-20 Taurus füzesine ihtiyaç duyacağını tahmin ettiğini söyledi.
Ancak Taurus'ların Ukrayna'ya gönderilmesinin de nakliye maliyeti vardı. Bu tür zorluklardan kaçınmanın bir yolu da ABD ya da İngiltere'yi işin içine katmak olabilir. Görüntülerdeki subaylardan biri "Ukrayna komutanlığında sivil kıyafetlerle dolaşan Amerikan aksanlı pek çok insan olduğunu biliyoruz" dedi.
"Putin'in oyununa gelmemeliyiz"
Scholz hükümeti sızdırılan bu görüşmeleri, subayların rüşvet alarak yaptıklarını öne sürmeye çalştı. Pistorius ise asıl skandalın Putin'in "istihbarat savaşı" olduğunu savundu. Pistorius yaptığı açıklamada, "Bizi bölmek ve birliğimizi zayıflatmak için dezenformasyon içeren hibrit bir saldırıyla karşı karşıyayız. Putin'in oyununa gelmemeliyiz" dedi.
Kaset neden bu kadar güçlüydü?
Putin bu kaydı kendi ülkesindeki propaganda makinesini beslemek için kullanıyor ve Batı'nın Rusya'nın peşinde olduğuna dair daha fazla kanıt olarak sunuyor olabilir. Ancak Almanya'da ciddi bir sızıntı var ve karşı istihbarat savunmasının ciddi bir revizyona ihtiyacı var. Dahası, subayların telefon görüşmesinde söyledikleri hiçbir şey manipüle edilmedi. Kaseti bu kadar güçlü kılan da bu: "dezenformasyon" değil, sadece sansürsüz bilgi.
Yanan taraf Ukrayna oldu
Kayıt, Alman ordusunun kurumsal hayal kırıklığını ve Şansölye'nin seyir füzeleri gönderme konusundaki uzlaşmazlığı karşısındaki şaşkınlığını ortaya koyuyor. Ne yazık ki Ukrayna için, konuşmanın yayınlanması Kiev'in füzeleri alma ihtimalini daha da düşürdü. Muhalefetteki siyasetçiler bu olayla ve Scholz'un füzeleri neden göndermediği konusunda samimi olup olmadığıyla ilgili bir soruşturma başlatabileceklerinin sinyalini verdiler. Ancak bu süreç haftalar ya da aylar sürebilir ve Ukrayna'ya pek yardımcı olmaz. Kısacası Putin için görev tamamlandı.