07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Giriş: 24.08.2023 09:38 | Son Güncelleme: 24.08.2023 11:17

Prigojin'in ölümü dünya basınında: Bu Putin'in korkunç intikamı mıydı?

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in içinde olduğu uçak dün akşam düştü. Tüm dünyada bu kazanın Rusya lideri Vladimir Putin'in intikamı olduğu konuşuluyor. İşte iki ay önce Rusya'da bir isyan düzenleyen Prigojin'in ölümüne dair dünya basınında yer alan başlıklar
Prigojin'in ölümü dünya basınında: Bu Putin'in korkunç intikamı mıydı? - Resim: 1

Wagner paralı asker grubunun lider Yevgeniy Prigojin'in ölümü dünya basınının gündemine oturdu. Birçok gazete bu kazayı Putin'in intikamı olarak yorumladı. The Sun, Prigojin'in ölümünün Rus devlet televizyonundan duyurulduğunu aktardı ve Vladimir Putin'e karşı bir isyan başlatmasının üzerinden iki ay geçtiğine dikkat çekti. 

Daily Telegraph gazetesi ise İngiliz güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre uçağın Rus iç istihbarat teşkilatı FSB tarafından Başkan'ın emriyle düşürüldüğünün neredeyse kesin olduğunu belirtiyor. Bir kaynak gazeteye bunu kesinlikle Putin'in yaptığını söyledi. Gazete Wagner'in şefinin önceki gün Afrika'dan döndüğünü ve Wagner'e yakın bir sosyal medya kanalının yerel halkın hava savunma silahlarının iki patlama sesi duyduğunu bildirdiğini de ekledi. Daily Mail'in haberinde bir bombanın kalkıştan dakikalar önce uçağa taşınan bir şarap kutusuna gizlendiği teorisine de yer verildi. 

Prigojin'in ölümü dünya basınında: Bu Putin'in korkunç intikamı mıydı? - Resim: 2

Rusya'nın Wagner paralı asker grubunun lideri Yevgeniy Prigojin, Financial Times'ın manşetinde kamuflajlı ve elinde silahıyla yer aldı. Rus yetkililerin Prigojin'in düşen uçakta olduğunu aktardığı açıklamasına yer verilen haberde. CIA Başkanı Bill Burns'ün geçen ay söylediği sözler hatırlatıldı: Tecrübelerime göre Putin intikam almak konusunda bir öncü.

Prigojin'in ölümü dünya basınında: Bu Putin'in korkunç intikamı mıydı? - Resim: 3

The i gazetesinde yer alan haberde Wagner şefinin Haziran ayında Rus silahlı kuvvetlerine karşı başlattığı başarısız bir isyandan 60 gün sonra öldürüldüğü vurgulanıyor. Ön sayfada ise özel jetin yandığını gösteren bir fotoğraf yer alıyor.

Prigojin'in ölümü dünya basınında: Bu Putin'in korkunç intikamı mıydı? - Resim: 4

The Guardian kaza alanından yükselen dumanların fotoğrafını kullandı. Gazete, uçağın düşme nedeninin henüz netlik kazanmadığını ancak Prigojin liderliğindeki başarısız isyanın Rus devletine ona karşı harekete geçmek için yeterli neden vereceğini belirtti. Gazete, Wagner grubuyla bağlantılı medya kanallarının uçağı bir Rus hava savunma füzesinin düşürdüğünü öne sürdüğünü de ekledi.