19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2024 10:39 | Son Güncelleme: 31.08.2024 12:21

Putin Kim’e top mermisi karşılığında safkan atlar verdi

Rus lider Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki diplomasiye bu kez safkan atlar dahil oldu. Putin, Ukrayna’daki savaşı sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu top mermileri karşılığında Kim’e 24 safkan Orlov atı verdi
Putin Kim’e top mermisi karşılığında safkan atlar verdi

Kim Jong-un, Kuzey Kore lideri ile Devlet Başkanı Putin arasında artan yakınlığın son işareti olarak Rusya'dan yeni bir at sevkiyatı aldı. Kuzey Kore ile demiryolu bağlantısı olan Rusya'nın Uzak Doğu bölgesi Primorsky Krai'deki veterinerlik yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, 24 at kara sınırından taşındı. 19 aygır ve 5 kısrak, Kim'in en sevdiği cins olarak bilinen ve rejimi tarafından yayınlanan propaganda görüntülerinde kullanılan Orlov cinsi atlardı. 2022 yılında da 30 Orlov atı Pyongyang'a gönderilmişti.

Top mermilerinin karşılığı

Güney Kore medyası yeni at sevkiyatının, Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rus ordusuna gönderilen Kuzey Kore top mermileri için yapılan ödemenin bir parçası olduğunu bildirdi. Haziran ayında Putin ve Kim iki ülkenin askeri işbirliği yapmasını öngören bir “kapsamlı ortaklık anlaşması” imzaladı. Devlet medyası KCNA'ya göre aynı ayın ilerleyen günlerinde Kuzey Kore lideri Putin'e yerel bir cins olan bir çift pungsan köpeği hediye etti. Putin de ağustos ayında Kuzey Kore'ye 447 keçi göndererek karşılık verdi.

Atlı birliklere yatırım yapıyor

Ülke nükleer silahlar ve balistik füzeler geliştirmiş olsa da Kuzey Kore aynı zamanda atlı askeri birliklerden oluşan bir ağ ile dünyanın en eski askeri teknolojilerinden birine yatırım yapıyor. Resmi ticaret raporları, ülkenin 2020-2023 yılları arasında Rusya'dan ithal edilen safkan atlar için en az 600.000 dolar harcadığını gösteriyor. Atların Kim için değeri askeri olmaktan ziyade sembolik: atlar Kim'in kendisi ve ailesi etrafında yarattığı kişilik kültünde önemli bir rol oynuyor. Devlet medyasında Kim'in erken dönem hayatına ilişkin haberlerde, çocukken babası Kim Jong-il'in yanında ata binerken görülüyor. 2018'de bir dizi dramatik fotoğrafta Kuzey Kore'nin kutsal dağı Paektu'da eşi Ri Sol-ju, kız kardeşi ve yakın yardımcısı Kim Yo-jong ile birlikte karda at sürerken görülüyordu.

Şubat ayında devlet medyası, Kore Halk Ordusu'nun 75. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen askeri geçit töreninde Kim'i ve bazılarınca veliahtı olduğuna inanılan küçük kızı Ju-ae'yi Orlov atına binerken gösterdi. Ülkenin en önemli binicilik merkezi olan Mirim Binicilik Kulübü'nün müzesinde Kim'in ata bindiği 386 olayın kayıt altına alındığı sergiler yer alıyor. Kulüpte ayrıca Kim'in biniciliğin önemini ortaya koyan sözleri de sergileniyor: “Atlar artık savaşta kullanılmıyor olabilir ama savaş atı ordunun büyüklüğünü göstermesi açısından önemlidir. Komutanlar ata binmelidir. Ata binen bir kişi daha güçlü bir mizaç ve daha yüksek komuta yeteneği kazanacaktır ve bu aynı zamanda fiziksel güçle de ilgilidir.”