27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.05.2024 08:17 | Son Güncelleme: 25.05.2024 08:49

Putin: Ukrayna ile müzakerelere hazırız

Vladimir Putin, Ukrayna ile olası barış müzakereleri için "Bunu tek bir ülkenin isteklerine göre değil, Belarus ve Türkiye'de yapılan müzakerelerde varılan temel nitelikteki anlaşmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çıkarak yapabilirler. Biz buna hazırız" dedi
Putin: Ukrayna ile müzakerelere hazırız

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Belarus'u ziyaret eden Putin ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, başkent Minsk'teki Bağımsızlık Sarayı'nda bir araya geldi. İkili başlayan görüşme, iki ülkenin bakanları, başbakan yardımcılarının da katılımıyla genişletilmiş formatta devam etti. Görüşmelerde, ikili ilişkiler, Rusya-Belarus Birlik Devleti kapsamındaki entegrasyon süreci ve güncel uluslararası meseleler ele alındı. Putin ile Lukaşenko, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Putin, Belarus ile ilişkilere değinerek, "Karşılıklı ticaret hacmi her geçen yıl istikrarlı şekilde artıyor. İkili ticaret hacmi geçen yıl yüzde 5'ten fazla artarak rekor seviyeye, 46,5 milyar dolara ulaştı. İki ülke arasında gerçekleşen ticari ödemelerin yüzde 90'ından fazlası ulusal parayla yapılıyor" dedi. Ülkesinin Belarus ekonomisine 5 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını dile getiren Putin, Belarus'ta 2 bin 500'den fazla Rus şirketinin faaliyet gösterdiğini bildirdi.

"Savunma alanındaki işbirliğine dikkat çekti"

İki ülke arasında savunma alanındaki işbirliğine değinen Putin, Belarus topraklarında ortak bölgesel birlikler, Rus savunma sistemleri ile taktik nükleer silahın konuşlandırıldığına, Rusya ile Belarus’un stratejik olmayan nükleer silah kullanımına dair tatbikatlar başlattığına dikkati çekti. Putin, "Rusya'nın güvenliğine nasıl önem veriyorsak aynı şekilde Belarus'un güvenliğine de önem veriyoruz. Bu da söz konusu alandaki etkileşimimizin temel unsurudur" şeklinde konuştu.

Zelenskiy'nin görev süresinin sona erdi

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere konusuna değinen Putin, müzakerelerden Rusya'nın hiçbir zaman vazgeçmediğini, İngiltere'nin Ukrayna'yı vazgeçirdiğini söyledi. Putin, müzakere konusunun tekrar gündeme getirildiğine dikkati çekerek, "Ukraynalılar müzakerelere dönebilirler ancak bunu tek bir ülkenin isteklerine göre değil, Belarus ve Türkiye'de yapılan müzakerelerde varılan temel nitelikteki anlaşmalar ve sahadaki gerçeklerden yola çıkarak yapabilirler. Biz buna hazırız" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin görev süresinin sona erdiğine işaret eden Putin, şunları kaydetti:

Anayasa mahkemesini işaret etti

  • Kiminle müzakere ederiz, bu basit bir soru değil. Elbette mevcut devlet başkanının meşruiyeti sona erdi ve bunun farkındayız.
  • İsviçre'de düzenlenecek konferansın amaçlarından biri de Kiev yönetimini destekleyen Batılı toplumun, görevi sona eren devlet başkanının meşruiyetini onaylamasıdır. Ancak göstermelik adımların yasal belgeler açısından hiçbir önemi yok.
  • Barış müzakerelerinin ültimatomlarla değil, sağduyuyla yeniden başlatılması gerekiyor. Ancak iş müzakere noktasına gelirse elbette yasal olarak bağlayıcı belgelerin imzalanması için kiminle anlaşabileceğimizi anlamamız gerekiyor.
  • Meşru yönetimle iş yaptığımızdan emin olmalıyız. Bu soruya, Ukrayna'da öncelikle parlamentonun, Anayasa Mahkemesi'nin veya diğer bazı hükümet organları tarafından yanıt verilmesi gerekiyor. Ukrayna Anayasası'nda ne yazılı bakmak gerekiyor.


"Şu ana kadarki kazanımlar zafer için yeterli"

Putin'in Ukrayna'daki savaşı, "mevcut savaş hatlarını tanıyan" müzakere edilmiş bir ateşkesle durdurmaya hazır olduğu iddia edildi. Rusya lideri Vladimir Putin'le çalışmış siyaset ve iş dünyasından en az dört üst düzey kaynak, Reuters'a yaptıkları açıklamada, Kiev ve Batı'nın bu öneriye karşılık vermemesi halinde, Putin'in savaşı sürdürmeye hazır olduğunu bildirdi. Putin'le birlikte çalışmış ve Kremlin'deki üst düzey görüşmelerle ilgili bilgi sahibi olan üst düzey bir diğer Rus kaynak da, "Putin gerektiği kadar savaşabilir ama savaşı dondurmak için ateşkese de hazır" ifadelerini kullandı. Kaynaklardan ikisi, Kremlin'in üst kademelerindeki konuşmalardan edindikleri bilgilere dayanarak, Putin'in savaşta şimdiye kadar elde edilen kazanımların 'Rus halkına zafer sunmak' için yeterli olduğu görüşünde olduğunu aktardı.