28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 23.10.2022 11:28 | Son Güncelleme: 23.10.2022 15:59

Red Bull'un kurucusu Dietrich Mateschitz hayatını kaybetti

Red Bull'un kurucusu Dietrich Mateschitz 78 yaşında yaşamını yitirdi. Avusturyalı işinsanının “Red Bull kanatlandırır” sloganıyla yarattığı enerji içeceği 2021'de tam 9.8 milyar kutuluk satışla rekor kırmıştı
Dietrich Mateschitz (solda) ve Gian Carlo Minardi
Dietrich Mateschitz (solda) ve Gian Carlo Minardi

Küresel iş dünyasının en yetenekli isimleri arasında gösterilen Red Bull kurucusu Dietrich Mateschitz 78 yaşında öldü. Mateschitz’in uzun süredir pankreas kanseriyle mücadele ettiği biliniyordu. Avusturyalı iş insanı “Red Bull kanatlandırır” sloganıyla pazarladığı enerji içeceğiyle, daha önce varolmayan bir piyasa yaratmış, ardından spor dünyasındaki yatırımlarıyla adından söz ettirmişti. 

1944’te Avusturya’nın Mürtzal kentinde Hırvat kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Dietrich Mateschitz Viyana Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Kariyerine Unilever’de başladı. Daha sonra Alman kozmetik firması Blendax’a geçti.

Blendax’ın diş macunu bölümünün pazarlama müdürüyken 1982’de Tayland’a yaptığı bir iş gezisinde Krating Daeng adlı bir içecek keşfetti. Chaleo Yoovidhya adlı bir girişimci tarafından üretilen Krating Daeng Tay dilinde kırmızı boğa (Red Bull) anlamına geliyordu. Su, şeker kamışı şekeri, kafein, taurine ve B vitamini içeren içecek 1976 yılında işçilerin serinlemesi ve enerjilerini toplaması için piyasaya sürülmüştü. Tayland boksu müsabakalarının sponsorluğuyla popülarite kazanmıştı.

Yüzde 49 hissesi Mateschitz Ailesi'nde

Taylan gezisinde Krating Daeng içen Mateschitz, jet lag’in bünyesindeki etkilerinin kısa sürede yok olduğunu gördü. Mateschitz, Taylandlı işadamıyla bir ortaklık kurdu. Krating Daeng’in formülü Batı ağız tadına göre değiştirildi ve 1987’den itibaren Red Bull adıyla önce Avusturya’da piyasaya çıktı. Bugün bir dünya devi olan Red Bull’un yüzde 51 hissesi Taylandlılara, yüzde 49’u ise Mateschitz Ailesi’nin elinde bulunuyor. Ürünün ilk yaratıcısı Yoovidhya 2012’de öldü. 

Bugün 13 bin 600 kişinin çalıştığı Red Bull, 2021 yılında tam 9.8 milyar kutu Red Bull satışı gerçekleşti. Bu rakam dünya nüfusundan yüzde 20 fazla. Şirketin 2021 satışları 7.8 milyar euroya ulaştı. Büyük bir pazarlama dehası olan Dietrich Mateschitz, Formula 1 yarışlarının Red Bull için çok uygun bir pazarlama aracı olacağını tahmin ederek 1990’lardan itibaren yarışlara reklam vermeye başladı.

2004’te ise Jaguar F1 takımını satın alarak ismini Red Bull olarak değiştirdi. Red Bull takımı 2010-13 arasındaki 4 sezonu hem takım hem de sürücü şampiyonluğuyla tamamladı. Red Bull pilotu Max Verstappen geçen yıl tekrar sürücü şampiyonluğunu kazandı. Hollandalı pilot bu sezonda da ünvanını korurken, Pazar günü Austin’de yapılacak yarışın ardırdan Red Bull’un takım şampiyonluğunu da kazanması bekleniyor. Avusturya’nın ene zengin insanı olan Dietrich Mateschitz’in 20 milyar euroluk bir serveti vardı.