Birçok ülke, İsrail ile Lübnan'daki silahlı hareket Hizbullah arasındaki çatışmaların keskin bir şekilde tırmanması ve İran'ın salı günü İsrail'e füze saldırısı düzenlemesinin ardından vatandaşlarını Lübnan'dan tahliye etmek için acil durum planlarını hızlandırıyor. Henüz hiçbir ülke geniş çaplı bir askeri tahliye başlatmadı ancak Beyrut havaalanı açık kaldığı için bazıları uçak kiralıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne deniz yoluyla tahliye planları daha büyük grupların hareketine olanak sağlayabilir.
Ülkelerin acil durum planları şöyle:
Avustralya
Acil durum planları deniz yoluyla tahliyeyi de içerebilir ancak yetkililer Beyrut havaalanı açık kaldığı sürece Lübnan'daki tahmini 15 bin vatandaşı ülkeyi terk etmeye çağırdı.
Belçika
Belga haber ajansı, Belçika Dışişleri Bakanlığı'nın vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmelerini tavsiye ettiğini bildirdi.
Çin
Çin'in resmi Xinhua haber ajansı, 200'den fazla Çin vatandaşının hükümet tarafından güvenli bir şekilde tahliye edildiğini açıkladı.
Kanada
Kanada'dan gelen haberler, vatandaşlarının deniz yoluyla tahliyesi konusunda Avustralya ile işbirliği yapacağını gösteriyor. Toronto Star gazetesinin haberine göre plan, günde bin kişiyi tahliye edecek ticari bir gemiyle anlaşmayı içeriyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi
Orta Doğu'ya en yakın Avrupa Birliği üyesi ülke, 2006 yılında Hizbullah-İsrail savaşından kaçan yaklaşık 60 bin kişiyi kabul etmiş olduğundan tahliyeler için muhtemel bir merkez olarak görülüyor. Türkiye de benzer kolaylıklar önerdi. Ülke, Yunanistan'dan, vatandaşlarını tahliye etmek için kullanılabilecek bir uçak temin etmesini istedi. Lübnan'da tahminen bin 500 Güney Kıbrıs vatandaşı bulunuyor.
Fransa
Fransa, birkaç aydır planları olmasına rağmen henüz bir tahliye emri yayınlamadı. Mevcut acil durum planları Güney Kıbrıs ve Beyrut havaalanı üzerinde yoğunlaşırken, Türkiye üzerinden tahliyeler de tartışılıyor. Fransa'nın bölgede bir savaş gemisi bulunurken, bir Fransız helikopter gemisi de önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz'e ulaşacak ve yabancı uyrukluların Lübnan'dan tahliye edilmesine karar verilmesi halinde pozisyon alacak.
Almanya
Dışişleri ve savunma bakanlıkları pazartesi günü yaptıkları ortak açıklamada, Almanya'nın Lübnan'dan gerekli olmayan personeli, büyükelçilik çalışanlarının ailelerini ve tıbbi açıdan hassas durumda olan Alman vatandaşlarını tahliye ettiğini ve ülkeyi terk etmeye çalışanlara destek olacağını belirtti.
Yunanistan
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri ve oraya seyahat etmekten kaçınmaları çağrısında bulunurken, yardıma ihtiyaç duyulması halinde bir fırkateynin hazır bekletileceğini açıkladı.
İtalya
İtalya Beyrut Büyükelçiliğindeki diplomatik personel sayısını azalttı ve güvenlik personelini arttırdı. Dışişleri Bakanı Antonio Tajani vatandaşlarına defalarca ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu ve bölgedeki İtalyan barış gücü askerlerinin güvenliği konusunda İsrail'den güvence istedi.
Hollanda
Hollanda haber ajansı ANP salı günü yaptığı açıklamada, Hollanda'nın Lübnan'daki vatandaşlarını ülkelerine geri göndereceğini duyurdu.
Polonya
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, Polonya'nın Beyrut Büyükelçiliğindeki personel sayısını sınırlandıracağını ve Varşova'nın Lübnan'dan ayrılmak isteyen vatandaşlar için ulaşım organize edeceğini söyledi.
Portekiz
Başbakan Luis Montenegro, Lübnan'da yaşayan az sayıda Portekiz vatandaşının tahliyesine yardımcı olan Lübnan'a seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulundu.
İspanya
İspanya, 350 kadar vatandaşını perşembe gününden itibaren Lübnan'dan tahliye etmek üzere iki askeri uçak göndermeyi planlıyor.
Türkiye
Türkiye, vatandaşlarını Lübnan'dan hava ve deniz yoluyla olası bir tahliyesine hazır ve yabancı uyrukluların Türkiye üzerinden olası bir tahliyesi için yaklaşık 20 ülke ile çalışıyor. Lübnan'daki konsoloslukta yaklaşık 14 bin Türk vatandaşı kayıtlı ancak kesin sayı bilinmiyor.
Birleşik Krallık
İngiltere vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeye çağırdı. Güney Kıbrıs'a yaklaşık 700 asker gönderdi ve iki Kraliyet Donanması gemisi de dahil olmak üzere askeri varlıklarını güçlendirdi. Ayrıca adada iki askeri üssü de bulunuyor. İngiltere, çarşamba günü adadan ayrılmak isteyen Britanyalıların ek taleplerini karşılamak üzere bir uçak kiraladı ve bu kişiler doğrudan Londra'ya uçacak.
ABD
Amerika Birleşik Devletleri, Amerikalıların Lübnan'dan tahliyesi gibi senaryolara hazırlıklı olmak üzere Güney Kıbrıs'a düzinelerce asker gönderdi. Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, Amerikalılar için daha fazla koltukla Lübnan dışına uçuşlar eklemek için havayolu şirketleriyle birlikte çalıştığını söyledi.