26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2022 13:57 | Son Güncelleme: 25.10.2022 15:32

Rishi Sunak Başbakan olarak ilk konuşmasını yaptı

Kral 3. Charles'tan hükümeti kurma görevini alan İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak, Başbakanlık konutunun önünde yaptığı ilk konuşmada, hataları düzeltmek için seçildiğini söyledi
Rishi Sunak Başbakan olarak ilk konuşmasını yaptı

İngiltere Kralı 3. Charles'la Buckingham Sarayı'nda yaptığı görüşmeyle hükümeti kurma görevini üstlenen Rishi Sunak, Downing Sokağı 10 numara önünde ilk konuşmasını gerçekleştirdi. Sunak, konuşmasına Kral'ın bir hükümet kurma davetini kabul ettiğini söyleyerek başladı. 

Ülkenin en genç başbakanı olan Sunak, "Şu anda ülkemiz derin bir ekonomik krizle karşı karşıya. Covid sonrası kriz hala devam ediyor ve Ukrayna'daki savaş dünya çapındaki pazarları vurdu" dedi.  Liz Truss'ın ekonomik büyümeyi iyileştirmek istemesinde haklı olduğunu söyleyen Sunak, bunun asil bir amaç olduğunu ancak hatalar yapıldığını aktardı. Sunak, "Bu hataları düzeltmek için Başbakan olarak seçildim" dedim.

Genel seçim çağrılarına yanıt

Sunak, konuşmasında eski Başbakan Boris Johnson'a inanılmaz başarılarından dolayı saygılarını sundu. Genel seçim çağrılarına karşıda açıklama yapan Sunak, partinin 2019'da kazandığı yetkinin hiç kimseye ait olmadığını söyledi. 

Sunak konuşmasına şöyle devam etti:

Daha güçlü bir NHS, daha iyi okullar, daha güvenli sokaklar, sınırlarımızın kontrolü, çevremizi korumak, silahlı kuvvetlerimizi desteklemek ve işletmelerin yatırım yaptığı, yenilik yaptığı ve istihdam yarattığı Brexit fırsatlarını kucaklayan bir ekonomi inşa etmek. Bu anın ne kadar zor olduğunu anlıyorum. Covid ile savaşmanın bize maliyeti olan milyarlarca pounddan sonra, korkunç bir savaşın ortasında neden olan tüm kargaşadan sonra, işlerin ne kadar zor olduğunu bildiğim için  takdir ediyorum. Ve her şeye rağmen güveni yeniden tesis etmek için yapmam gereken işlerim olduğunu anlıyorum. 

Kabul ettiği makamın taleplerini yerine getirmeyi umduğunu belirten Sunak, "Birlikte inanılmaz şeyler başarabiliriz" diyerek konuşmasını bitirdi.