14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2023 20:14 | Son Güncelleme: 24.08.2023 09:15

Rus resmi makamları açıkladı: Prigojin ve yardımcısı Utkin uçak kazasında öldü

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'i taşıyan uçağın Tver'de düştüğü bildirildi. Wagner bağlantılı Telegram hesabı Grey Zone, Prigojin'in öldüğünü duyurdu. Akabinde resmi teyit Rus Havacılık Otoritesi'nden geldi ve Prigojin ile yardımcısı Utkin'in öldüğü kesinleşti
Rus resmi makamları açıkladı: Prigojin ve yardımcısı Utkin uçak kazasında öldü

62 yaşındaki Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in içinde bulunduğu özel uçak Tver bölgesinde düştü. Uçakta bulunan 3'ü mürettebat 10 kişi hayatını kaybetti. Prigojin'in adı yolcu listesinde geçiyordu fakat yolcular arasında olup olmadığı saatlerce netlik kazanamadı.

İlk olarak Wagner bağlantılı Telegram hesabı Grey Zone, Prigojin'in öldüğünü duyurdu. Kanaldan paylaşılan mesajda şu ifadeler yer aldı: ''Wagner Grubu Lideri, Rusya Kahramanı, Anayurdun gerçek vatanseveri, Yevgeni Viktoroviç Prigojin Rusya'ya ihanet edenlerin eylemlerin sonucu öldü. Fakat cehennemde bile en iyisi o olacak! Rusya'ya şan olsun!''

Resmi açıklama Rosaviatsiya'dan geldi 

Bu gelişmenin hemen ardından Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), düşen uçakta Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in öldüğünü bildirdi.

Uluslararası ajanslar önce Prigojin'in öldüğünü aktarmış, sonrasında ölenlerin kimliğinin net olmadığını yazarak ilk bilgiyi tekzip etmişti. Rosaviatsiya da uçağın yolcu listesinde Prigojin'in adının bulunduğunu fakat Prigojin'in uçağa binip binmediğinin bilinmediğini açıklamıştı.

İlk olarak Tass haber ajansı, acil müdahale ekiplerinin dört kişinin cansız bedenine ulaştığını duyurdu. Uçağın havalandıktan 30 dakika bile olmadan düştüğü, zemine çakıldıktan sonra yandığı belirtildi. Bu gelişmenin hemen ardından RİA haber ajansı cesetleri bulunan kişi sayısının sekize yükseldiğini aktardı. Son açıklama ise Rosaviatsiya'dan geldi. Buna göre uçakta bulunan 10 kişi de hayatını kaybetti.

''Savunma sistemi düşürdü'' iddiası

Wagner bağlantılı Telegram kanalı Grey Zone, özel jetin Moskova'nın kuzeyindeki Tver yakınlarında hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğü iddiasını paylaştı. Bu iddia henüz doğrulanmadı. Fakat İngiliz Financial Times gazetesine göre Batılı yetkililer bu iddiayı teyit etti. Uçağın Bologovski bölgesinde düştüğünü gösteren bir video, ardından da uçağın enkazını gösteren görüntüler sosyal medyada yayınlandı.

''Seyahat planlarını son dakika değiştirir''

Rusya’da başkan adayı olan Kseniya Sobçak, Prigojin'in akıbetine ilişkin çelişkili bilgilerin olduğu saatlerde konuşmuştu. Sobşak, ''Kaynaklarım Prigojin’e ait olan Embraer (Brezilyalı uçak üreticisi) uçağın Tver bölgesinde düştüğünü bildiriyor. Olay Hotilovo’ya 15 kilometre mesafede yaşandı. Edindiğimiz bilgiye göre uçakta üç mürettebat ve yedi yolcu vardı. Prigojin’in uçakta olup olmadığı bilinmiyor’’ demişti. Sobçak rejime bağlılığı nedeniyle Putin’in vaftiz kızı olarak anılıyor. Prigojin’e yakın haber ajansı Readovka, Prigojin'in düzenli olarak seyahat planlarını son dakika değiştirerek herkesi şaşırttığını yazmıştı. 

''Genelde başka uçakla uçar''

Prigojin’in Putin’e başkaldırıp sonrasında uzlaşmaya varmasının ardından çok dikkatli olduğu biliniyor. Başarısız girişimin ardından hayatının tehlike altında olduğuna dair uyarılar almıştı. Prigojin'in güvenliğine çok önem verdiği biliniyor. İngiliz Daily Mail gazetesinin Wagner liderine yakın bir kaynağa dayandırdığı bilgiye göre; uçak Prigojin'e ait fakat Prigojin genelde başka bir uçakla uçuyor.

Önce isyan etmiş, sonra anlaşmıştı

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Prigojin, haziran ayında Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp cevap vermek için harekete geçtiklerini açıklamıştı. Wagner askerlerini Ukrayna’dan Rusya’ya geçiren Prigojin, savunma bakanı ve genelkurmay başkanının görevden alınmasını talep etmiş, aksi takdirde Moskova’ya yürüyeceğini duyurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu gelişmeyi ‘’silahlı isyan’’ olarak nitelendirmiş ve “Silahlı isyan girişiminde bulunan bütün suçlular kaçınılmaz olarak cezalandırılacaktır” açıklamasında bulunmuştu. Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko’nun arabulucuğuyla taraflar uzlaşmış ve Prigojin askerlerini geri çekmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, "Prigojin Belarus'a gidecek" ifadesini kullanmıştı.

Prigojin'in ölüm haberinin kesinleşmesinin ardından Wagner grubunun St. Petersburg'daki karargahında ışıklar haç mizanseni yapılarak yakıldı.