29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2023 12:04 | Son Güncelleme: 17.07.2023 13:11

Rusya Apple ürünlerinin devlet kurumlarında kullanılmasını yasakladı

Putin'in uzun süredir planladığı yerli yazılım stratejisi yavaş yavaş hayata geçiyor. Rusya'da devlet çalışanlarının Apple ürünlerini kullanması yasakladı. Kararın Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) Apple'ın ABD istihbaratına bilgi sağladığına dair rapordan kısa süre alınması dikkat çekti
Rusya Apple ürünlerinin devlet kurumlarında kullanılmasını yasakladı

Rusya, Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) geçen ay ABD istihbarat kurumlarının, Apple’a ait binlerce telefon üzerinden yürüttüğü casusluk operasyonunun açığa çıkarmasından sonra sert tedbirler almaya başladı. Business Insider'ın haberine göre;:  ülkede bugünden itibaren devlet çalışanlarının Apple ürünlerini kullanması yasaklandı. Aynı şekilde Ticaret Bakanlığı da iPhone'ların iş amaçlı kullanımına kısıtlama getirdi.

Putin uzun süredir planlıyordu

Her ne kadar Apple yasağı bu hafta hayata geçse de Vladimir Putin geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'ya yönelik işgali başlattıktan sadece bir ay sonra sağlık, bilim ve finans sektörünü de kapsayan "kritik bilgi altyapısı" ile ilgili kuruluşların 2025 yılına kadar yerli yazılımlara geçmesini talep eden bir kararname imzalamıştı.  Bu hamle Moskova'nın uzun süredir devlet kurumlarının yabancı teknolojiden uzaklaşmasını sağlama stratejisini yansıtıyordu.

Kişisel amaçlı kullanıma engel yok

Financial Times, Apple ürünlerine getirilen yasağın bir süredir başta maliye ve enerji bakanlıkları olmak üzere resmi kurumlarda uygulandığını yazdı. İngiliz gazetesine konuşan ismi açıklanmayan bir Rostec temsilcisi kısıtlamaların tüm Apple cihazları için geçerli olduğunu söyledi ancak kişisel amaçlarla kullanımlarına hala izin verildiğini söyledi. Siber güvenlik uzmanları kısıtlamaların birçok kurumda uzun süredir var olduğunu ancak uygulan(a)madığına dikkat çekiyor.

Daha fazla bilgi

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) haziran ayında güvenlik açıklarından yararlanan yeni bir tür kötü amaçlı yazılımın, Apple telefonlarında tespit edildiği duyurdu. Söz konusu virüsün Apple markasına ait binlerce telefona bulaştığı öne sürüldü. Dahası NATO üyeleri dahil eski Sovyetler Birliği ülkeleri, İsrail, Suriye ve Çin’deki yabancı diplomatlara ait telefonların virüsle hedef alındığı açıklandı.