27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.12.2023 09:42 | Son Güncelleme: 11.12.2023 10:31

Rusya- Ukrayna savaşının 656’ncı günü: Zelenskiy yardım arıyor

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya başlattığı işgalde 656’ncı gün geride kaldı. Ukrayna lideri Zelenskiy, ABD’yi ziyaret ederek Biden ve Senato ile görüşüp yardım etmeye ikna etmeye çalışacak
Rusya- Ukrayna savaşının 656’ncı günü: Zelenskiy yardım arıyor

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat 2022’de başlayan savaşın 656’ncı gününde Volodimir Zelenskiy yardım arayışlarına devam ediyor. Rusya ile müzakerelerin sekteye uğramasının ardından Batı’dan gelen yardımların da yavaşlaması Ukrayna liderini zor durumda bıraktı. The Guardian, Zelenskiy'nin yardım konusunda çıkmaza giren ABD Senatosu'nun kararını değiştirmek amacıyla Washington'u ziyaret edeceğini yazdı. 

Göçmenlik reformu krizi

ABD’li vekiller harekete geçmezse iktidarın Ukrayna’ya yardım için ayırdığı paranın haftalar içinde tükeneceği uyarısında bulunduktan günler sonra Biden, Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy’i Beyaz Saray’a davet etti. Cumhuriyetçi senatörler geçtiğimiz hafta Ukrayna ve İsrail için 106 milyar dolarlık acil yardım paketini askıya aldı. Bu durum Muhafazakârların paketin bir parçası olarak talep ettikleri göçmenlik reformlarının iptal edilmesine karşı çıkmaları üzerine gerçekleşti.

Senatörleri ikna etmeye çalışacak

Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada Ukraynalı liderin bugün Washington'a gideceği ve bir dizi toplantı ve görüşmeyi içeren ziyaretinde Biden ile de görüşeceği belirtildi. Senato’dan yapılan açıklamaya göre Zelenskiy salı günü Kongre binasında ABD'li senatörlere hitap etmek üzere davet edildi. Sözcü Raj Shah, Zelenskiy ile ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson arasında da Salı günü Kongre binasında özel bir görüşme yapılacağını söyledi.

Yemin töreninde konuştu

Zelenskiy, Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Javier Milei'nin gelişmekte olan ülkeler arasında destek bulmaya çalıştığı Latin Amerika'ya yaptığı ilk resmi ziyarette yemin törenine katıldı. Göreve başladıktan sonra Ukraynalı mevkidaşını başkanlık sarayında karşılayan Milei, Zelenskiy ile uzun uzun kucaklaştı ve sohbet etti. Zelenskiy törende ayrıca Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile "samimi" bir görüşme yaptığını söyledi.

"Olabildiğince açık sözlüydü"

Görüşmenin ardından çektiği video ile açıklama yapan Zelenskiy, “Olabildiğince açık sözlüydü ve tabii ki Avrupa meselelerimizle ilgiliydi” dedi. Orbán, AB’nin Ukrayna'ya daha fazla yardım yapılmasını ve üyelik müzakerelerini engellemekle tehdit etti. Zelenskiy gece yaptığı video konuşmasında "Olabildiğince açık sözlüydü ve tabii ki Avrupa meselelerimizle ilgiliydi" dedi. Orbán, AB’nin yapacağı yardımları ve üyelik müzakereleri konusunda tehditte bulundu.

İngiltere'den 2 mayın gemisi

Ukrayna’ya yakın zamanda yapılan son yardım ise Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere’den geldi. İngiltere Ukrayna'ya iki mayın tarama gemisi verdiğini açıkladı. Adları HMS Grimsby ve HMS Shoreham olan mayın avlama gemileri haziran ayında Glasgow'da Chernihiv ve Cherkasy adlarını aldı. Gemiler Ukrayna'nın Karadeniz'de seyahat eden ticari gemiler için kritik bir rotayı korumasına yardımcı olacak.