29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.08.2023 21:17 | Son Güncelleme: 30.08.2023 21:22

Rusya ve Kuzey Kore arasında tehlikeli yakınlaşma

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki tehlikeli yakınlaşmaya dikkat çekti ve Ukrayna işgalinde kullanılmak üzere silah ve mühimmat noktasında iki ülkenin müzakere yürüttüğüne dair bilgi aldıklarını açıkladı
Rusya ve Kuzey Kore arasında tehlikeli yakınlaşma

Bloomberg'in haberine göre ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un işbirliğini artırmak için mektuplaştıklarını ve Rus yetkililerin olası silah anlaşmaları hakkında görüşmeler yapmak üzere Pyongyang'ı ziyaret ettiklerini söyledi.

Kuzey Kore işgal için mühimmat sağlayacak

Kuzey Kore'nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne atıfta bulunan Kirby, "Bugün paylaşabileceğimiz yeni bilgilere göre Rusya ile Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasındaki silah müzakereleri aktif bir şekilde ilerliyor. Bu potansiyel anlaşmalar kapsamında Rusya, Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nden, Rus ordusunun Ukrayna'da kullanmayı planladığı önemli miktarda ve çok sayıda mühimmat alacak" ifadelerini kullandı.

ABD'nin bu açıklaması, Kim'in Pyongyang'da Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ile görüşmesinden ve kendisine nükleer kapasiteli balistik füzelerin ve insansız hava araçlarının sergilendiği bir silah sergisini gezdirmesinden yaklaşık bir ay sonra geldi. Biden yönetimi aylardır Rusya ve Wagner paralı asker grubunu Kuzey Kore mühimmatlarının teslimatını almakla suçluyordu.

Silah müzakerelerini durdurun çağrısı

Kirby, "Kuzey Kore'yi silah üretimi ve satış konusunda kamuoyuna verdiği taahhütlere uyarak Rusya ile silah müzakerelerini durdurmaya çağırıyoruz" dedi.